Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spioni ruși, atacuri în țările Uniunii Europene. Autoritățile ucrainene au reținut o grupare care a provocat mai multe incendii în UE

Federația Rusă pregătește grupuri special instruite pentru a incendia depozite și clădiri cu un număr mare de vizitatori din țările Uniunii Europene, potrivit serviciilor de securitate ucrainene. Membrii unei astfel de grupări, care ar fi fost coordonată de FSB – Serviciul rus de Securitate, au fost reținuți în Ucraina. Autoritățile de la Kiev spun că aceștia ar fi reușit să provoace mai multe incendii puternice pe teritoriul Uniunii Europene.  

Potrivit autorităților de la Kiev, principalele ținte erau Polonia, Țările Baltice dar și Ucraina. Pentru a intra în țările Uniunii Europene, suspecții aveau documente false, inclusiv acte de identitate, permise de conducere și carduri medicale. Rusia nu a reacționat la acuzațiile Ucrainei.

Artiom Dehtiarenko, purtător de cuvânt Serviciul Ucrainean de Securitate: ”A fost neutralizată o grupare de agenți ai FSB (Serviciul  Rus de Securitate), care punea la cale incendierea unor locații cu un număr mare de vizitatori. Principalele ținte ale inamicului erau centrele comerciale, stațiile PECO, farmaciile și piețele comerciale din Ucraina, Polonia și Țările Baltice.” 

Vizate erau și centrele logistice și de livrarea a ajutoarelor pentru Ucraina, dar și obiective de infrastructură. Membrii grupării au fost recrutați dintre cetățeni ucraineni. 

Ilia Zbișko, reprezentant al Poliției ucrainene: ”Scopul era să destabilizeze situația internă din țările vizate, să provoace ură interetnică, dar și distrugeri masive.” 

Aliona Liutnițka, purtător de cuvânt Poliția ucraineană: ”Principalul criteriu de selectare a agenților era ca aceștia să dețină cetățenia ucraineană și, în acest fel, să discrediteze țara (Ucraina) și cetățenii noștri la nivel internațional. Un alt obiectiv urmărit era să deterioreze relațiile de prietenie cu țările partenere.” 

Poliția ucraineană a reținut 19 persoane. În locuințele acestora au fost găsite arme, carduri bancare și bani. Suspecții riscă închisoare pe viață. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE