Cele două mari state autoritare, Rusia și China, nu au reușit niciodată să iasă cu adevărat din ideologia comunistă, beneficiind în același timp de o prea mare toleranță din partea occidentalilor, a declarat istoricul și analistul francez Thierry Wolton într-un interviu acordat publicației franceze L’Express. Interviul a fost prilejuit de lansarea cărții sale „Întoarcerea vremurilor barbare” ("Le Retour des temps barbares", (Éditions Grasset).
Specialist în istoria regimurilor communiste, Thierry Wolton a vorbit în cadrul interviului despre cauzele confruntării dintre Rusia și China, pe de o parte, și democrațiile occidentale, pe de altă parte. Totodată, istoricul francez analizează care au fost originile planului rusesc de a invada Ucraina, dar și tensiunilor tot mai mari dintre China și Taiwan.
Thierry Wolton este ziarist, eseist şi istoric francez, cercetător al Gulagului sovietic şi al Chinei comuniste. A analizat în studiile sale influenţa sovietică în Occident în Occident. A colaborat la publicații precum Libération, Radio France Internationale, Le Point. Este autor a peste 20 de lucrări consacrate relaţiilor internaţionale, istoriei ţărilor comuniste şi politicii franceze.
Pentru Thierry Wolton, motivul pentru care Rusia a atacat Ucraina, și cel pentru care China ar dori să anexeze Taiwanul, este faptul că cele două puteri autoritare nu suportă prezența unor contra-modele democratice la ușa lor. Direcția occidentală a Ucrainei sperie Moscova, așa cum relațiile economice și tehnilogice foarte bune dintre Taiwan și lumea occidental, supără regimul comunist de la Beijing.
Motivul pentru care Rusia a atacat Ucraina, și cel pentru care China ar dori să anexeze Taiwanul, este faptul că cele două puteri autoritare nu suportă prezența unor contra-modele democratice la ușa lor.
Thierry Wolton apreciază că atât Ucraina, aflată în proximitatea Rusiei, cât și Taiwanul în cea a Chinei, reprezintă un pericol pentru regimurile de la Moscova și de la Beijing. Oferă populațiilor din Rusia și din China un model de democrație modernă de tip occidental care, pentru regimul lui Putin și al lui Xi Jinping, este unul insuportabil. Ambele regimuri se perpetuează la putere prin reprimarea drepturilor cetățenilor. ”Menținerea puterii prin orice mijloace este cea mai importantă pentru Putin și Xi Jinping”, a afirmat Thierry Wolton în interviul acordat publicației L’Express.
În opinia analistului și istoricului francez, Republica Populară Chineză va încerca să recupereze Taiwanul, așa cum încearcă Moscova să anexeze și să controleze întreaga Ucraină. El a reamintit că într-o recentă declarație președintele chinez Xi Jinping a declarat că alipirea Taiwanului este inevitabilă.
Republica Populară Chineză va încerca să recupereze Taiwanul, așa cum încearcă Moscova să anexeze și să controleze întreaga Ucraină.
”Dacă China intră în criză – ceea ce se întâmplă în prezent – și sistemul este zguduit de o societate nemulțumită, atunci regimul poate alege să se grăbească înainte atacând Taiwanul, pentru a provoca un impuls naționalist, cel mai inflamabil dintre combustibili ideologici. Acest scenariu este posibil”, a menționat istoricul francez.
Thierry Wolton estimează că, în cazul une anexări a Taiwanului, China va aplica asupra acestei țări modelul impus și în Hong Kong. El a reamintit însă că Beijingul nu a respectat niciodată acordurile încheiate cu Regatul Unit, care prevedeau ca, după retragerea administrației britanice, Hong Kong să se bucure de același statut independent până în 2047.
Regimul communist de la Beijing nu a respectat acest acord și a introdus în Hong Kong legi de securitate extrem de severe, cu ajutorul cărora a eliminat opoziția politică , reprezentanții acesteia fiind trimiși în închisoare sau în exil. În opinia lui Thierry Wolton, liderul chinez Xi Jinping doreșt aplicarea unui scenariu similar și pentru Taiwan.
„Propaganda internă chineză este îngrozitor de anti-occidentală astăzi. Ca și în cazul regimului lui Putin, care dorește să reînvie un trecut imperial, și regimul communist chinez actual se bazează pe un sentiment de răzbunare istorică, dar la o scară mult mai mare”, a subliniat specialistul francez.
Thierry Wolton dezminte temele propagandei ruse și ale partidelor suveraniste dn Europa care susțin că Occidentul ar avea o mare responsabilitate pentru războiul din Ucraina, pentru că ar fi permis extinderea NATO.
Istoricul francez spune că războiul din Ucraina este rezultatul faptului că liderul de la Kremlin a dus până la ultimele sale consecințe mentalitatea sovietică, chiar dacă el face referiri la trecutul glorios al imperiului țarist, de dinaintea revoluției bolșevice și a instaurării URSS: ”Putin a fost creat de un regim comunist și încă gândește ca un communist, mai ales în ceea ce privește echilibrul de putere. Spre deosebire de nazism, capul hidrei comuniste nu a fost tăiat. Diferența este că nazismul a pierdut un război, în timp ce Uniunea Sovietică nu a pierdut un conflict, s-a prăbușit de la sine. Această diferență majoră înseamnă că efectele comunismului pot fi prelungite”, a mai spus Thierry Wolton în interviul acordat publicației L’Express.