Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldații ucraineni care au orbit în război învață să gătească și să se descurce singuri

Soldații din Ucraina care au orbit în război învață să se descurce din nou în lume. În vestul țării, a fost creată o tabără de reabilitare, special concepută pentru a ajuta soldații care și-au pierdut vederea pe câmpul de luptă să învețe să facă din nou față provocărilor zilnice.

Un ghid îl asistă pe Denys în timp ce face primii pași de unul singur de când a orbit. A fost grav rănit în timp ce lupta cu trupele rusești, în urmă cu peste un an.

Denys Abdulin, soldat ucrainean: "O mină a căzut la 4-5 metri în spatele meu. Cinci dintre noi au fost doborâți. Nu mi-am pierdut cunoștința, îmi amintesc tot, cum am fost târât până în tabără. M-a lovit în cap. Lumina a fost puternică, s-a simțit de parcă focul a zburat direct din ochii mei. Mi-am dat seama imediat că am rămas fără ochi."

Soțiile lor învață cum să îi ajute

El e doar unul dintre veteranii ucraineni înscriși în programul de reabilitare pentru soldații care și-au pierdut vederea în timpul luptelor. În timp ce soldații fac fizioterapie sau învață să gătească, soțiile lor participă la cursuri în care învață cum să îi ajute.

Olesia Abdulina, soția unui soldat ucrainean: "A fost dificil. A trebuit să-l hrănesc cu lingura. Nu puteam să-l las singur. Prima dată când am ieșit din casă, mi-a spus: Unde mergi? Te rog, nu pleca! Măcar nu pentru mult timp!"

În momentul în care vor părăsi centrul, foștii soldați vor putea să fie din nou independenți. Dar la fel de important este că aceștia vor pleca dintr-o comunitate unită prin experiențe și traume comune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE