Duminică vor avea loc alegeri parlamentare generale în Italia. Atât analiștii politici, cât și sondajele din Peninsulă dau ca sigură victoria unei alianțe de dreapta, condusă de Giorgia Meloni, de la Fratelli d Italia, avându-i ca aliați pe Matteo Salvini, Liga Nord și Silvio Berlusconi de la Forza Italia.
La fel cum s-a întâmplat și în România, votul din diaspora poate avea și în Italia o importanță esențială. Italia are o populație de aproape 60 de milioane de locuitori, iar în afara Italiei locuiesc aproximativ 5,9 milioane de italieni.
Votul diasporei: pondere de 10%
Concret, votul italienilor din afara granițelor ar avea o pondere de aproape 10%. De regulă, la alegerile italiene, peste 50% din populația din afara țării se prezintă la vot. Spre deosebire de România, unde dintre cei aproape patru milioane de cetățeni din diaspora, abia 39.000 s-au înscris la vor în 2020, adică undeva pe la 1%.
Cei mai mulți cetățeni italieni din diaspora trăiesc în Argentina, Germania, Elveția, Germania și Statele Unite. În România se află aproximativ 20.000 de cetățeni italieni. Printre ei, și români cu dublă cetățenie. Statul italian a stabilit un sistem de vot foarte simplu și eficient.
Sistemul de votare
Dacă sistemul de votare prin corespondență pentru diaspora în România se află oarecum la început, iar procedura este destul de complicată, cu buletine care trebuie scoase la imprimantă, multe autocolante și un certificat de vot pe care trebuie să-ți treci numele și CNP-ul, în alte țări procedura este mult mai simplă. În Italia, cei aproape șase milioane de cetățeni din afara granițelor au la dispoziție un sistem foarte simplificat: buletine de culori diferite pentru cele două camere, embleme clare, buletin anonim de vot, totul într-un plic sigilat și gata.