Simona Halep a depus, oficial, apel Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS-CAS) de la Lausanne, împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj, a anunţat, marţi, curtea elveţiană, potrivit Agerpres.
”Tribunalul de Arbitraj Sportive (TAS-CAS) a înregistrat apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep împotriva deciziei luate de tribunalul Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pe 22 septembrie, în care a fost găsită vinovată de încălcarea unor reguli antidoping şi sancţionată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 7 octombrie 2022 şi cu descalificarea rezultatelor obţinute în perioada 29 august 2022 - 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte şi premii în bani'', se arată în comunicatul TAS.
TAS precizează că Simona Halep Halep cere ca decizia ITIA să fie anulată şi sancţiunea sa ''să fie redusă''.
Ce urmează pentru Simona Halep la TAS
”În concordanţă cu Codul sportiv de arbitraj (Codul TAS-CAS), părţile fac schimb de acte depuse în scris, iar panelul de arbitri va decide constituirea cazului. Apoi, panelul va dispune direcţii procedurale pentru următoarea fază a procesului, inclusiv stabilirea unei audieri. După audiere, panelul va delibera şi va emite o decizie de arbitraj care va cuprinde hotărârea sa în acest caz şi motivarea ei. În acest moment nu este posibilă indicarea unei perioade de timp pentru durata procesului şi emiterea deciziei. Decizia panelului TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în teren de 30 de zile'', a precizat TAS.
De ce fost suspendată Simona Halep
Simona Halep a fost suspendată patru ani din circuit, după ce a fost găsită vinovată pentru dopaj. ITIA a publicat pe 14 septembrie documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea de 4 ani pentru sportiva română. Candice Gohier, fizioterapeut în echipa lui Patrick Muratoglou este cea care i-a recomandat Simonei suplimentul de colagen contaminat cu Roxadustat.
TIA specifică ferm: potrivit reglementărilor anti-doping din tenis, este responsabilitatea integrală a sportivului să se asigure că nu ingerează substanțe interzise. Articolele 2.1 și 2.2 din TADP spun că nu este necesar ca cineva în cauză să-și demonstreze intenția, greșeala, neglijența sau uzul cu bună știință pentru a putea stabili că a fost încălcat regulamentul. La fel, lipsa de intenție a jucătorului, greșeala, neglijența sau buna-știință nu pot constitui apărare în caz că regulamentul a fost încălcat.
Cu alte cuvinte, odată demonstrată încălcarea regulamentelor prin prezența unei substanțe interzise în organismul sportivului se aplică direct pedeapsa "default" (prestabilită) în această situație: 4 ani de suspendare. Conform ITIA, sportiva din România a demonstrat doar că este posibil ca suplimentul folosit de ea să fie contaminat. Nu a adus niciun argument pentru prezența unor cantități mărite în organism, așa cum a rezultat în urma testelor efectuate de specialiști în lunile ce au urmat.
Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep
- 29 august 2022 - Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.
- 15 septembrie 2022 - Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare.
- 7 octombrie 2022 - Simona Halep este informată că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, după meciul cu Daria Snigur.
- 21 octombrie 2022 - Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.
- 19 mai 2023 - Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.
- 28-29 iunie 2023 - Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.
- 12 septembrie 2023 - ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.
- 14 septembrie 2023 - ITIA publică documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea