Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, a declarat că este extrem de șocat de suspendarea sportivei pentru o perioadă de patru, pentru dopaj, într-o postare pe contul său de Instagram.
”Nu-mi vine să cred decizia pe care ITIA a luat-o astăzi în cazul Simonei. Sunt extrem de șocat și am fost pe tot parcursul acestui an de metodele și comportamentul unei organizații care ar trebui să trateze corect jucătorii și să încerce să stabilească adevărul.
Iată ce vreau să spun astăzi:
- Cunosc integritatea Simonei și nu am avut nicio îndoială că nu a luat niciodată vreo substanță interzisă.
- Am asistat la toate cele două zile de audiere alături de ea și NU pot să cred că Tribunalul a ajuns la această decizie pe baza probelor și argumentelor pe care le-am auzit.
- Procesul și ITIA au fost total nedrepte față de Simona și acest lucru este total inacceptabil.
- Sper că Simona va avea câștig de cauză la TAS, care este singurul tribunal care nu este controlat de ITIA.”
Acesta a adăugat că modul în care a fost tratată Simona nu este unul acceptabil.
”Nu cred că ITIA a căutat adevărul în cazul Simonei și nu cred că a tratat-o într-un mod acceptabil. Sper că WTA, ATP și PTPA vor face tot ce le stă în putință pentru a schimba un sistem care distruge carierele unor jucători nevinovați.”
Anunțul făcut de ITIA
”Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea româncă de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).
Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.
Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.
La data de 11 septembrie 2023, Tribunalul a confirmat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:
Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină prelevată de Halep la 29 august 2022 la US Open
Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.
Tribunalul a acceptat punctul de vedere al lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, însă a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.
Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, Tribunalul declarând că nu a avut niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.”
Simona Halep a fost depistată dopată în octombrie 2022 și a fost audiată pe parcursul a două zile (28 și 29 iunie), la tribunalul Sport Resolutions, care ar trebui să dea sentința în două săptămâni.
Mesajul publicat de Simona Halep
Simona Halep a reacționat pe Instagram după vestea că a primit patru ani de suspendare pentru dopaj. Sportiva a anunțat că a refuzat să accepte decizia anunțată de ITIA și a contestat-o potrivit prevederilor legale.
”Astăzi, un tribunal din cadrul Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. lau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenţionat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale.
Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA - un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Paşaport Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodamant in fata unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal.