Ucrainenii își continuă atacurile în peninsula Crimeea. Forțele Aeriene ale Ucrainei au făcut publice niște imagini din portul Sevastopol, în care susțin că au lovit submarinul Rostov (de clasă Kilo 877), nava rusă Samum, care transporta rachete, precum și nava de război Minsk, care se afla la Sevastopol pentru reparații. Însă avariile suferite acum sunt critice, conform Serviciului Britanic de Informații. Ucrainenii spun că ea este "aproape sigur distrusă din punct de vedere funcțional".
Primele imagini din satelit cu submarinul rus distrus
Au apărut și primele imagini din satelit, care confirmă distrugerile provocate de ucraineni submariunului rus Rostov. Acesta a primit două lovituri, care l-au avariat foarte grav.
CIT received exclusive photos of the damaged Russian submarine Rostov-on-Don. They indicate she received two hits, one of which is not visible from the satellite imagery.
— CIT (en) (@CITeam_en) September 18, 2023
1/2 pic.twitter.com/pYJ5n4n07H
Forțele ucrainene au dat o lovitură extrem de gravă flotei ruse de la Marea Neagră
Nava Samum a fost lovită de o dronă în partea din spate, a suferit avarii semnificative, ceea ce a făcut-o să se încline spre dreapta și a fost tractată pentru reparații, după cum precizează Euromaidanpress. Samum este o corvetă de clasă Bora, proiectată în fosta Uniune Sovietică și este una dintre cele mai mari nave ruse de război.
De cealaltă parte, rușii au precizat că apărarea lor ar fi respins de fapt acel atac și a fost distrusă o dronă ucraineană. Numai că imaginine filmate din satelit îi contrazic, dacă avem în vedere daunele provocate, potrivit Reuters. Până acum, informațiile nu au putut fi verificate în detaliu, în mod independent.
⚡️Satellite images of the consequences of a missile attack by British Storm Shadow cruise missiles on the Sevastopol Marine Plant pic.twitter.com/Npyxqa7Z0y
— War Monitor (@WarMonitors) September 13, 2023
"În ciuda faptului că Ministerul rus al Apărării a minimalizat pagubele suferite de nave, dovezile din surse deschise indică faptul că Minsk a fost aproape sigur distrus din punct de vedere funcțional, în timp ce Rostov a suferit probabil pagube catastrofale", precizează Serviciul de Informații al Marii Britanii, într-o actualizare publicată pe 15 septembrie, după ce atacul a avut loc în noaptea dinspre 13 spre 14 septembrie. Specialiștii susțin că repararea submarinului ar putea dura ani de zile și ar costa milioane de dolari.
Acest submarin Rostov este unul dintre cele patru submarine cu capacitate de rachete de croazieră pe care le are flota rusă în Marea Neagră. Acesta a jucat un rol major în mai multe lovituri date în Ucraina.
Partizanii din Crimeea susțin că atacurile au fost realizate cu ajutorul unui complice rus. Acesta ar fi dat informații ucrainenilor în ceea ce privește loviturile date flotei, conform publicației Kyivpost.
"Am reușit să atragem unul dintre membrii militari ai flotei ruse din Marea Neagră. El ne-a dat informații la zi despre plasament și despre misiunile de luptă ale submarinului Rostov", susține sursa citată de Kyivpost.
This video shows the large landing ship Minsk after the strike against the ship repair plant in Sevastopol. pic.twitter.com/xwwtI1E0VQ
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 14, 2023
Rachetele britanice și cele franceze au fost folosite la lovirea flotei ruse
Forțele Aeriene ucrainene au dat mai multe informații și au precizat că loviturile ar fi fost date cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow și cu rachetele de croazieră franceze Scalp, după cum a afirmat Mykola Oleschuk, comandant al Forțelor Aeriene ucrainene. Acesta a declarat că acest tip de rachete "funcționeză perfect, fără nicio șansă pentru ocupanți".
În urma atacului, care a provocat și un incendiul mare, au fost rănite cel puțin 24 de persoane, conform guvernatorului din Sevastopol, Mikhail Razvozhayev, citat de agenția Tass. Martorii susțin că au fost auzite cel puțin zece explozii, proabil ca urmare și a doborârii unor drone ucrainene.
La câteva ore distanță, ucrainenii au mai lovit cu drone marine și două ambarcațiuni ruse de patrulare, de tip Vasily Bykov, în sud-vestul Mării Negre. Cel puțin una dintre ele a suferit daune grave. Forțele ucrainene au mai reușit să distrugă și un lansator de rachete de tip S-400, cel mai avansat sistem rusesc existent.