Senatul a adoptat proiectul de lege privind interzicerea utilizării maliţioase a tehnologiei şi limitarea fenomenului Deepfake (Falsul Sever).
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei ca realizarea, stocarea şi distribuirea pe internet sau difuzarea în mass-media de conţinut deepfake să fie însoţită de o menţiune vizibilă, precum şi calificarea nerespectării acestei obligaţii drept infracţiune.
Inițiativa a trecut cu 77 de voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi 10 "abţineri.
Ce motive sunt expuse în motivare
"Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenţei artificiale (IA), a tehnicilor de creare a Realităţii Virtuale (RA), precum şi avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învăţare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară şi importantă intervenţia legiuitorului pentru limitarea efectelor maliţioase ale conţinutului în imagini, înregistrări audio şi video.
Specialiştii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false cu care ne-am obişnuit în ultimii an, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs media respectiv text, fotografie, video, audio. Imaginile, înregistrările audio şi video de tip Deepfake (Fals Sever) pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului.
Realizarea şi distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake (Fals Sever) pot prejudicia, în funcţie de conţinutul lor şi de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate naţională a României, pot să erodeze încrederea în instituţii ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane", se arată în expunerea de motive.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc, iniţiator, a afirmat în plen că proiectul îşi propune să aducă "puţină disciplină în utilizarea inteligenţei artificiale pentru a mistifica o realitate".
Amenzile pentru încălcarea regulilor pot ajunge și la 200.000 de lei.
„Încălcarea dispoziţiilor art. 3, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei. Nerespectarea dispoziţiilor art. 3, dacă fapta are caracter repetat în cel puţin două acţiuni distincte, se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 200.000 lei”, potrivit