Atacul terorist din Moscova, de pe 22 martie, putea fi prevenit. Aceasta este concluzia care se poate trage după ce inclusiv șeful spionajului extern rus a recunoscut că americanii au avertizat Kremlinul de iminența unui asemenea atentat cu două săptămâni înainte.
Printre informațiile date de SUA Rusiei a fost inclusiv locul atentatului, adică sala de spectacole Crocus, potrivit Washington Post.
Șeful SVR recunoaște că a primit date din SUA privind atentatul din Moscova
În plus, Rusia a fost avertizată chiar și de Iran despre acest atentat. Iar Iranul este un aliat al rușilor. În ciuda tututor evidențelor avertismentelor și dovezilor, Moscova se plânge acum de aceste informații, după cum spune șeful Serviciului de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin.
"Serviciul Federal de Securitate a primit informații de la serviciile americane că un astfel de scenariu este, din nefericire, posibil. Dar, așa cum au spus și colegii noștri ruși, informația a fost prea vagă și nu ne-a permis să-i identificăm cum trebuie pe cei care au comis această oribilă crimă", a spus Serghei Narîșkin, citat de Moscow Times.
Nu doar Narîșkin a recunoscut existența acelor informații, ci și șeful FSB, Alexander Bortnikov, care le-a numit "informații generale".
Această situație ridică numeroase semne de întrebare cu privire la capacitatea rușilor de a preîntâmpina aceste evenimente. În această situație, pentru a mai scuza aceste problemele, chiar Vladimir Putin a dat vina pe ucraineni pentru că ar fi uneltit la atentatul din sala Crocus.
Cu trei zile înainte de atentat, Putin a numit informațiile SUA drept "eforturi de intimidare și destabilizare a societății" și "șantaj de-a dreptul". Asta cu toate că ISIS a revendicat atentatul, iar cetățenii care l-au comis erau din Tadjikistan.
SVR i-a mai acuzat pe americani că "îl acoperă" pe Volodimir Zelenski și că "exagerează" rolul organizației teroriste ISIS-K, care și-a asumat atacul.
De ce au ignorat rușii avertismentele SUA privind atentatul
Avertismentul SUA a venit și în contextul în care existau și cetățeni americani pe teritoriul Rusiei, care au fost atenționați să evite "aglomerările și spectacolele cu public mult în următoarele 48 de ore". În plus, există o politică a SUA, care se numește "datoria de a avertiza". Deși americanii nu obișnuiesc să-și avertizeze adversarii geopolitici, de această dată au făcut o excepție, dată fiind gravitatea situației, care s-a dovedit a fi una extremă, în urma căruia au murit 139 de persoane.
Cu toate acestea, se pare că se pregăteau și alte atentate pe teritoriul Rusiei dacă avem în vedere că, la o zi după ce rușii a primit informația, FSB a anunțat că a prevenit un atac al ISIS la o sinagogă din Moscova. În plus, un angajat de la sala Crocus a declarat că personalul a fost informat cu privire la posibilitatea unui atac terorist, cu câteva zile înainte.
Numai că, în ciuda tuturor aceste date, rușii nu au luat măsuri de securitate sporite, ceea ce a dus la acea targedie. Americanii bănuiesc că rușii nu au făcut-o pentru că au observat că nu s-a întâmplat nimic în zilele de după ce au primit informațiile, care datau din 7 martie.