Șeful Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) a condamnat atacurile israeliene asupra școlilor sale din Fâșia Gaza, care servesc drept loc de refugiu pentru mii de persoane strămutate în enclava asediată.
Școala UNRWA din tabăra al-Maghazi, unde se adăpostesc aproximativ 4.000 de palestinieni, a fost bombardată de forțele de apărare israeliene la 17 octombrie și a suferit daune structurale grave, potrivit Euronews.com.
"Cel puțin șase persoane au fost ucise și zeci au fost rănite. Acest lucru este scandalos și arată din nou un dispreț flagrant față de viețile civililor. Niciun loc nu mai este sigur în Gaza, nici măcar facilitățile UNRWA", a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.
Copiii, afectați de zgomotele bombardamentelor
Mai la sud, la o școală administrată de ONU în Khan Younis, palestinienii strămutați se confruntă cu o criză umanitară. Proviziile esențiale, cum ar fi apa potabilă, alimentele și medicamentele, se termină. În ciuda haosului provocat de război, personalul și voluntarii de la centru încearcă să le ofere copiilor strămutați o viață normală prin distracție și jocuri.
"Știm că cel mai important limbaj pentru copii este limbajul jocului, iar ei au fost privați de aceste jocuri, privați de școli și de toate drepturile omului. Zgomotele bombardamentelor, zi și noapte, provoacă stări de frică și panică, mai ales în rândul copiilor", a declarat psihologul pentru copii, Mahmoud Al-Baraghiti.
ONU estimează că între 2.000 și 3.000 de copii palestinieni au fost uciși, în timp ce mai mult de 30 de copii israelieni ar fi murit de mâna militanților Hamas în raidul din 7 octombrie.
Pe fundalul exploziilor și în ciuda riscurilor mereu prezente, copiii reușesc să găsească momente de răgaz jucându-se cu prietenii lor.
"Chiar și încercarea de a ajunge aici și de a ajunge la copii este, de asemenea, periculoasă. Dar rolul nostru, în calitate de lideri de tineret, este de a le oferi zâmbete copiilor și de a ne juca cu ei, iar aceasta este o muncă permanentă", a declarat Ammar Shaat, lucrător de tineret.