Ucrainenii au descoperit că sunt bombardați de ruși chiar cu rachete de croazieră Kh-55, pe care tocmai Ucraina le-a predat Rusiei în anii 90.
Rușii atacă Ucraina cu rachete primite tocmai de la ucraineni
În 1999, la Yalta, Guvernul Ucrainei, condus de Valeriy Pustovoitenko, și Guvernul Rusiei, condus de Vladimir Putin la acea vreme, au semnat un acord potrivit căruia ucrainenii erau scutiți de datoria față de ruși pentru gazele naturale, în schimbul predării a opt avioane Tu-160, trei bombardiere Tu-95MS și 575 de rachete de croazieră Kh-55.
- Datoria Ucrainei către Rusia era de 275 de milioane de grivne ucrainene, echivalentul a 700 de milioane de ruble rusești, sau 7,45 milioane de dolari în zilele noastre.
Conform analiștilor militari ucraineni și a unei investigații a Radio Free Europe, după consultarea seriilor de indentificare a rachetelor din documentele semnate în 1999, au fost identificate cel puțin 10 astfel de rachete care au fost folosite de ruși pentru a ataca Ucraina. Unele au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar altele au atins ținte, în special clădiri rezidențiale.
Dintre cele zece rachete identificate până acum, trei au fost doborâte în ianuarie, aprilie și mai 2023, în regiunea Kiev.
- În total, doar în luna mai, rușii au lansat 114 rachete, dintre care 106 au fost interceptate.
Rachetele Kh-55 sunt de concepție veche
Rachetele Kh-55 au fost dezvoltate în 1971, de către Raduga Design Bureau, ca răspuns al rușilor la racheta americană AGM-86, al cărei concept l-au copiat în ceea ce privește străpungerea apărării antiaeriene, prin zborul la mică altitudine și cu ajutorul unui radar propriu greu detectabil.
Chiar dacă există similarități cu racheta americană, Kh-55 nu a putut să o depășească în special în ceea ce privește acuratețea. În timp ce rachetele americane AGM-86 au o precizie la câțiva metri, Kh-55 are o precizie la 100 de metri.
Ulterior, a fost dezvoltată varianta cu rază mai lungă de acțiune, de 2.500-3.500 km, numită Kh-55SM. Iar în anii 1990 a fost creat urmașul acestei rachete, Kh-555, mult mai modernă, care putea atinge viteze de 830 de km/h și care s-a fabricat până la jumătatea anilor 2.000.
Însă potrivit Kyiv Post, baza tehnologică a acestor rachete a rămas undeva la anii 1960-1970.
Cele mai scumpe rachete rusești costă 10 milioane de euro
Numai că rușii folosesc aceste rachete mai vechi ca momeală, în sensul de a deschide pozițiile de apărare antiaeriană ale armatei ucrainene și de a o epuiza. În urmă cu două luni, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, susținea că acestea sunt rachete de croazieră cu focoase simulate și sunt programate în așa fel încât "să înconjoare orașele ucrainene pentru a descoperi pozițiile de apărare antiaeriană și pentru a le obliga să risipească muniția".
Rușii au însă și rachete mult mai moderne în dotare, precum Kalibr sau cele hipersonice Kinzhal, care au fost utilizate la scară mare în bombardarea Ucrainei. Numai că acestea au costuri mari, iar producția lor este limitată, din cauza sancțiunilor pe care Occidentul le-a impus rușilor. Prețul unei rachete Kalibr este de 6,5 milioane de euro, iar o rachetă Kinzhal costă 10 milioane de euro. Aceasta este cea mai modernă rachetă din arsenalul armatei ruse.
- Serviciile militare ucrainene susțin că rușii au capacitatea de a produce cel mult 25 de rachete Kalibr pe lună și doar două rachete Kinzhal (n.r.: denumirea acestei rachete înseamnă pumnal).