Ucrainenii au dat Rusiei una dintre cele mai grele lovituri când au reușit să bombardeze sediul Flotei ruse de la Marea Neagră, la finalul săptămânii trecute și au făcut 34 de victime, printre care și ofițeri de rang înalt, dar și 105 răniți.
Au apărut informații cum că serviciile ucrainene ar fi apelat chiar la niște ofițeri ruși, care erau nemulțumiți că nu își primiseră la timp salariile și bonusurile, iar aceștia ar fi dezvăluit informații prețioase. Kremlinul nu a infirmat acest aspect, dar nici nu l-a comentat, însă a venit cu niște precizări și susține că printre vinovați se numără direct SUA și Marea Britanie. Rușii au reacționat dur, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
Reacția Rusiei după ce ucrainenii au distrus sediul Flotei de la Marea Neagră
"Nu există nici cea mai mică îndoială că atacul a fost plănuit utilizând mijloacele serviciilor de informații occidentale, datele sateliților NATO și avioanele de recunoaștere NATO și a fost implementat la sfatul agențiilor de securitate americane și britanice și în strânsă coordonare cu ele", a spus Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.
Aceasta susține că are informații că, în atacul dat asupra sediului Florei Ruse de la Marea Neagră ar fi fost utilizate rachete britanice Storm Shadow, care au fost furnizate Ucrainei de către Marea Britanie și Franța. Se știe că cele două țări au dat Ucrainei acest tip de rachete, însă nu s-a putut confirma până acum că ele au fost folosite în atacul de la Sevastopol. Nici Ministerul britanic al Apărării nu a confirmat.
În atacul de la Sevastopol, ucrainenii au pretins că l-ar fi ucis și pe șeful Statului Major General al Flotei de la Marea Neagră, Viktor Sokolov, însă în Rusia au apărut niște imagini video în care se află acesta, alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Nu s-a putut verifica până acum dacă acel clip este de actualitate, conform Euronews.com.
Ucrainenii spun că l-au ucis pe șeful Statului Major de la Marea Neagră. Rușii nu confirmă
Referitor la numărul de victime, deși ucrainenii susțin că au fost 34, armata rusă a spus că a fost doar una, însă și-a retras repede declarația și a precizat că acea persoană este dată dispărută și nu a comentat cu privire la Sokolov. Întrebat despre acesta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat doar că el a luat parte la acea discuție cu Șoigu, dar nu a mai făcut alte comentarii.
Ulterior, televiziunea de stat din Rusia a publicat un interviu cu Sokolov, după ce acesta a acordat niște distincții unei echipe de fotbal din Sevastopol. El a fost întrebat ce s-a întâmplat și ce a pățit.
"Ce să se întâmple cu noi? Nu s-a întâmplat nimic cu noi. Viața merge înainte. Flota de la Marea Neagră își îndeplinește cu încredere și succes misiunile primite de la comandament. Forțele de suprafață, forțele de submarine, aviația navală și trupele de coastă își îndeplinesc sarcinile cu succes", a spus Sokolov, potrivit France24.
Însă nu s-a putut verifica până acum, în mod independent, nici dacă acest clip video este unul actual.
Moscova a pretins, de mai multe ori, că americanii și aliații lor au devenit implicați efectiv în acest conflict, în mod activ, aprovizionând Ucraina cu arme și furnizându-i informații și ajutând la planificarea atacurilor asupra obiectivelor rusești.
Cu o zi înainte de precizările Ministerului de Externe, vicepreședintele Consiliului de Securitate rus, Dmitri Medvedev, a amenințat din nou și a spus că primirea de către ucraineni a tancurilor americane Abrams și promisiunea americanilor de a furniza și sisteme de rachetă ATACMS va împinge NATO și mai aproape de un conflict direct cu Rusia.