Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa, transmite Agerpres.
Această publicaţie a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta maşina de război a Kremlinului.
Uniunea Europeană a decis recent un embargo gradual - cu excepţii - asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este în prezent vizat.
Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).
Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
ȘTIRI EXTERNE
Raport: Aproape jumătate dintre victimele inundațiilor din Spania aveau peste 70 de ani
Peste jumătate dintre persoanele care au murit în urma inundațiilor catastrofale din regiunea Valencia din Spania aveau vârsta de 70 de ani sau mai mult, arată cifrele furnizate de un centru de date înființat de poliție în urma dezastrului.
ȘTIRI EXTERNE
Rusia și-a creat o „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile UE. Parlamentul European cere măsuri pentru blocarea navelor ruse care transportă petrol
Rusia și-a creat o adevărată „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile Uniunii Europene și pentru a exporta neîngrădit petrol pe cale maritimă.
MEDIU
România, trimisă în fața CJUE pentru că nu a epurat corespunzător apele uzate din orașe
Comisia Europeană a stabilit joi să trimită România și Bulgaria în fața Curţii de Justiţie a Uniunii Europene deoarece nu au îndeplinit în totalitate obligațiile de colectare și epurare, prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.