Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa, transmite Agerpres.
Această publicaţie a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta maşina de război a Kremlinului.
Uniunea Europeană a decis recent un embargo gradual - cu excepţii - asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este în prezent vizat.
Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).
Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Zelenski cere ca Ucraina să primească 250 de miliarde de dolari din activele rusești pentru a cumpăra arme
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaților săi occidentali să transfere Kievului 250 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme care să ajute armata ucraineană să susțină războiul cu Rusia.
Donald Tusk: Rusia a planificat acte de terorism în transportul aerian din întreaga lume
Rusia a planificat „acte de terorism” în transportul aerian din întreaga lume, a declarat miercuri premierul polonez Donald Tusk, acuzând Moscova de organizarea de sabotaje și deturnări atât în Polonia, cât și dincolo de teritoriul ei.
Grevă în Georgia, unde opoziția pro-europeană cere în continuare să fie repetate alegerile
Opoziția georgiană pro-europeană a impulsionat o grevă, susținută de studenți, bănci și afaceriști, cu revendicarea de a fi convocate noi alegeri parlamentare după ce partidul de guvernământ Visul Georgian le-a câștigat pe cele din octombrie.
Criza politică din Bulgaria pare că se sfârșește. Acord pentru formarea unui guvern după luni de negocieri
Conservatorii din Bulgaria și-au găsit miercuri parteneri de coaliție, după mai multe luni de negocieri, în speranța de a pune capăt crizei politice care paralizează de o perioadă lungă țara.
Lavrov spune că Rusia dorește să negocieze cu Trump o nouă arhitectură de securitate și așteaptă o propunere de soluționare a conflictului din Ucraina
Rusia este dispusă să negocieze „garanții de securitate” pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic, a declarat marți ministru rus de Externe Serghei Lavrov.
Zelenski îl provoacă pe Fico să soluționeze disputa privind gazele. Președintele ucrainean l-a chemat pe premierul slovac la Kiev
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Robert Fico la discuții față în față la Kiev, respingând efectiv o propunere înaintată de prim-ministrul slovac pentru a soluționa disputa actuală privind gazul rusesc.