Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa, transmite Agerpres.
Această publicaţie a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta maşina de război a Kremlinului.
Uniunea Europeană a decis recent un embargo gradual - cu excepţii - asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este în prezent vizat.
Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).
Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.
Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din exporturile sale de combustibili fosili, în 100 de zile de război
Te-ar putea interesa și
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Rusia ar vrea ca Turcia să se implice în negocierile pentru pacea din Ucraina. Lavrov vizitează Ankara într-un moment simbolic
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, va efectua luni o vizită în Turcia pentru a discuta despre negocierile purtate de Moscova cu oficialii Statelor Unite pentru încheierea războiului din Ucraina.
Alegeri Germania 2025. Nemții votează într-un scrutin crucial pentru viitorul țării și al UE
Germania organizează alegeri federale anticipate, pe 23 februarie. Scrutinul are loc într-un context de instabilitate politică, după destrămarea coaliției de guvernare și pe fondul creșterii susținerii pentru extrema dreaptă.
Friedrich Merz, avertisment despre politica externă a SUA. „Să sperăm la ce este mai bun și să ne pregătim pentru ce este mai rău”
La final de campanie electorală, Friedrich Merz, liderul creștin-democraților germani (CDU), creditat cu cele mai bune șanse să ajungă cancelar lansează un avertisment legat de administrația Trump.
Lideri europeni, discuții cu Trump despre Ucraina. Ce cuprinde proiectul care ar favoriza Rusia
Președintele Poloniei se întâlnește sâmbătă la Washington cu Donald Trump, anunță agenția oficială de știri de la Varșovia, care citează surse diplomatice. Întâlnirea este planificată să aibă loc la ora locală 13:30, 20:30 în România.