Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa, transmite Agerpres.
Această publicaţie a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta maşina de război a Kremlinului.
Uniunea Europeană a decis recent un embargo gradual - cu excepţii - asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este în prezent vizat.
Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).
Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.
Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din exporturile sale de combustibili fosili, în 100 de zile de război
Te-ar putea interesa și
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
De ce vrea Putin armistițiul de trei zile în Ucraina: „Înseamnă râuri de vodcă pentru toți rușii”
Președintele Vladimir Putin vrea armistițiul „umanitar” în Ucraina, între 8 și 11 mai, cu ocazia aniversării Zilei Victoriei, deoarece pentru militarii ruși această sărbătoare înseamnă „râuri de vodcă”, a declarat Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, la Euronews România.
Fost șef al Armatei Poloniei: Trebuie să fiți pregătiți să vă apărați singuri și apoi să cereți sprijinul aliaților voștri
Generalul Rajmund Andrzejczak, fostul șef al Armatei poloneze, a declarat că Polonia a decis să investească aproape 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare și descurajare, în contextul invaziei ruse din Ucraina.
Alegerea noului papă. Șase termeni pe care să-i reținem pentru săptămânile următoare
După funeraliile Papei Francisc, urmează o perioadă importantă pentru Biserica Catolică, la finalul căreia va fi ales un nou papă. Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său urmează o serie de ritualuri bine stabilite, cu un vocabular specific.
UPDATE: General rus, ucis în Moscova după explozia unei mașini. Autoritățile au reținut un prim suspect
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că a reținut un suspect în cazul uciderii general-locotenentului Iaroslav Moskalik, un ofițer de rang înalt din armata rusă, care a murit vineri într-o explozie de mașină.