Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rostov-pe-Don: De ce a fost vizat orașul rusesc de grupul Wagner și ce implicații ar putea avea în cazul războiului din Ucraina

După o noapte de confuzie și haos, comandantul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că se află în interiorul sediului armatei ruse din Rostov pe Don. Șeful grupului de mercenari a afirmat că luptătorii săi controlează siturile militare din oraș, potrivit The Guardian.

Aceste afirmații nu pot fi verificate în mod independent, iar Prigojin are un istoric de declarații inexacte. Cu toate acestea, este clar că situația din orașul din sudul Rusiei este precară - și că turbulențele din regiunea atât de importantă din punct de vedere strategic pentru Moscova ar putea avea ramificații de anvergură pentru conflictul din Ucraina.

De ce este Rostov important?

Rostov-pe-Don este cel mai mare oraș din sudul Rusiei și este capitala regiunii Rostov, care se învecinează cu părți din estul Ucrainei, unde războiul face ravagii.

Orașul - aflat la doar 100 de kilometri de granița cu Ucraina - găzduiește comandamentul districtului militar rusesc de sud, a cărui Armata 58 de Arme Combinate luptă împotriva contraofensivei Kievului în sudul Ucrainei.

Rostov găzduiește, de asemenea, centrul de comandă pentru întregul grup de forțe comune rusești din Ucraina și, prin urmare, este un centru logistic important pentru armata rusă.

Orice amenințare la adresa prezenței armatei ruse în această zonă este posibil să aibă ramificații asupra unor aspecte critice ale efortului de război, susține ISW.

Ce înseamnă acest lucru pentru conflictul din Ucraina?

În ciuda faptului că pretinde că deține controlul asupra siturilor militare din Rostov, Prigojin a declarat că operațiunea sa nu va împiedica efortul de război al Rusiei.

În declarația sa de sâmbătă, Prigojin a spus că luptătorii săi au controlat un aerodrom, dar că avioanele care participă la ofensiva din Ucraina "pleacă în mod normal" de pe aerodrom.

"Am preluat [aerodromul] sub control, astfel încât aviația de atac să nu ne lovească pe noi, ci să lovească ucrainenii", a declarat Prigojin.

Într-o înregistrare video separată, neverificată, Prigojin a fost văzut spunându-le oficialilor militari că mercenarii săi "nu se vor amesteca cu ei comandând trupe", dar că ordinele lor din Ucraina duceau la pierderi uriașe.

"Am venit aici pentru a opri rușinea din țara în care trăim", a spus Prigojin, înainte de a adăuga: "Noi salvăm Rusia".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE