România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia vor ca Uniunea Europeană să extindă, până la sfârșitul anului, măsura de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina către acele țări. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, citat de agenția Reuters, preluată de Agerpres.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. În schimb, a facilitat, tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte state.
Interdicția importurilor de cereale din Ucraina, valabilă până 15 septembrie
În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina. Măsura a fost aplicată pentru a diminua oferta în exces de cereale în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia.
Oficialii din aceste cinci state europene s-au plâng că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă. În schimb, Comisia Europeană a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiță şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.
Pe 5 iunie, Executivul comunitar a decis prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru ţările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.
În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, după retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.