Situația umanitară din Fâșia Gaza este dezastruoasă, din cauza bombardamentelor Israelului și a limitării pătrunderii ajutoarelor. Serviciile publice aproape că nu mai pot să funcționeze, așa că gunoiul nu mai este colectat din cauza riscului de atacuri și s-au format grămezi pe străzi.
Iar acest aspect duce la o incidență crescută a bolilor. Având în vedere lipsa de hrană și situația spitalelor din Gaza, care nu mai funcționează normal, există risc crescut de boli precum holeră sau difterie.
Risc de difterie și holeră în Fâșia Gaza
În plus, ONU atrage atenția că "numărul de decese în rândul copiilor a ajuns la un nivel insuportabil", conform AFP, iar aprope toți copiii suferă de boli infecțioase. Apa și alimentele au devenit "extrem de rare pe teritoriul palestinian", după cum se precizează în comunicat.
Situația s-a agravat foarte accelerat în ultimele două săptămâni, când 70% dintre copii au suferit de diaree, iar situația are o amploare de 23 de ori mai mare decât în mod obișnuit.
"Foametea şi bolile reprezint[ o combinaţie mortală. Copiii înfometaţi, slăbiţi şi profund traumatizaţi au un risc mai mare de a se îmbolnăvi, iar copiii bolnavi, în special cei cu diaree, nu pot absorbi bine nutrienţii. Este periculos și tragic și se întâmplă sub ochii noștri", a declarat Mike Ryan, responsabil cu situaţiile de urgenţă din OMS.
Statisticile ONU arată că peste 15% din copiii care au peste doi ani suferă de malnutriție acută și cel puțin 90% dintre copiii sub 5 ani sunt afectați de una sau mai multe boli infecțioase. Înainte de război, doar 0,8% dintre copiii sub 5 ani din Gaza erau considerați subnutriți.
"O astfel de scădere a stării nutriționale a unei populații în trei luni este fără precedent la nivel global", susține ONU.
Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie 2023 și a ucis în jur de 1.160 de persoane. Armata israeliană a răspuns și desfășoară o operație militară în Fâșia Gaza, unde au murit, până acum, peste 29.000 de persoane, după spusele Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.