Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Joe Biden pregătește un ajutor militar de peste 700 de milioane de dolari pentru Ucraina

Administrația lui Joe Biden pregătește un ajutor militar în valoare de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina, în condițiile în care președintele american în exercițiu încearcă să consolideze sprijinul pentru Guvernul de Kiev, înainte de a-și termina mandatul în ianuarie 2025, au precizat doi oficiali americani citați de agenția Reuters.

Un oficial familiarizat cu acest plan susține că administrația Biden vrea să furnizeze o serie de arme antitanc din stocurile americane pentru a respinge înaintarea trupelor ruse. Ajutorul militar ar prevede furnizarea de mine terestre, drone, rachete Stinger și muniție pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS).

De asemenea, pachetul ar urma să includă muniții cu dispersie, care se găsesc de obicei în rachetele GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) lansate de lansatoarele HIMARS, notează Reuters.

Congresul a urma să fie înștiințat luni în legătură cu ajutorul militar, a mai precizat un oficial american. În următoarele zile este posibil să apară modificări în ceea ce privește valoarea sprijinului și tipul de arme și muniții furnizate, înainte ca Joe Biden să dea undă verde.

Acest lucru ar putea reprezenta o creștere semnificativă a ajutoarelor pentru Ucraina, în condițiile în care Biden a recurs recent la autoritatea prezidențială de retragere (PDA), care permite SUA să apeleze la stocurile existente de arme pentru a ajuta aliații în caz de urgență.

Anunțurile recente privind PDA au variat de obicei între 125 și 250 de milioane de dolari. Biden dispune de o sumă de aproape cinci miliarde de dolari în PDA deja autorizată de Congres, pe care ar putea să o înainte ca președintele republican ales Donald Trump să preia funcția la 20 ianuarie 2025.

Ucraina cere americanilor mine terestre, interzise printr-un tratat semnat de 160 de țări

Statele Unite nu au mai exportat mine terestre de zeci de ani, iar folosirea lor este controversată din cauza daunelor pe care le-ar putea produce în rândul civililor. Deși peste 160 de țări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor mine, Kievul le solicită de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă la începutul anului 2022, iar militarii ruși le-au folosit pe front.

Minele care ar urma să fie trimise Ucrainei sunt mine „nepersistente”, cu un sistem de alimentare care durează doar o perioadă scurtă de timp, făcând ca dispozitivele neletale. Aceasta înseamnă că - spre deosebire de minele antipersonal mai vechi - acestea nu vor rămâne în pământ, amenințând civilii pe termen nedefinit.

În prezent, forțele ruse câștigă teren în Ucraina în ritm rapid față de de primele zile ale invaziei din 2022, în condițiile în care au cucerit o zonă cât jumătate din suprafața Londrei în ultima lună, notează sursa citată.

Statele Unite se așteaptă ca Ucraina să folosească minele pe propriul teritoriu, deși s-a angajat să nu le folosească în zone populate cu civili proprii.

Trump l-a numit miercuri pe Keith Kellogg, un general locotenent în retragere care i-a prezentat un plan de încheiere a războiului din Ucraina, în funcția de trimis special pentru conflict. Oprirea rapidă a războiului din Ucraina a fost una dintre principalele promisiuni electorale ale lui Trump, deși el a evitat să discute despre modul în care ar face acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE