În Germania, mai mulți susținători ai președintelui rus Vladimir Putin cer insistent schimbarea atitudinii autorităților de la Berlin față de Ucraina. Principalele persoane implicate în această campanie au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă, arată o investigație realizată de agenția Reuters.
Organizatorii campaniei desfășurate atât în mediul online, cât și pe străzi îndeamnă oficialii de la Berlin să își reconsidere sprijinul pentru Ucraina, promovând mesaje care se bazează pe legăturile dintre Germania și Rusia, pe vechile legături sovietice cu estul comunist și pe dependență de zeci de ani a Germaniei de gazul rusesc.
Până în prezent, Germania, cea mai mare economie europeană și unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, a alocat peste un miliard de euro ca ajutor umanitar, promițând oferirea de sprjin militar și civil Kievului. Cei mai mulți dintre germani susțin în continuare Ucraina, însă, pe fondul creșterii costurilor energiei, sondajele arată că numărul celor care vor extindereaa sprijinului militar a scăzut.
Potrivit sursei citate, aproape 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie în piaţa centrală din Koln pentru a cere Guvernul german să iasă din coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi să facă pace cu Rusia.
„Trebuie să încetăm să mai fim vasalii americanilor", a afirmat politicianul german de dreapta Markus Beisicht de pe o scenă improvizată într-un camion.
Mulţimea a aplaudat şi a fluturat steaguri ruseşti şi germane.
Cine sunt persoanele acuzate că fac politica lui Putin în Germania
Agenția Reuters susține că a identificat principalele voci implicate în promovarea intereselor rusești în Germania, folosind interviuri, postări pe rețelele de socializare și alte informații disponibile public.
Una dintre persoane este Max Schlund, care era cunoscut inițial ca Rostislav Teslyuk, înainte de a-și schimba numele în urmă cu 10 ani. În ultimele luni, bărbatul a călătorit în regiunile anexate de Rusia în estul Ucrainei, iar o agenție guvernamentală rusă, vizată de sancțiunile UE, i-a plătit un bilet de avion pentru a participa la o conferință unde președintele rus Vladimir Putin era principalul vorbitor.
Agenția Rossotrudnichestvo a sancționată de Uniunea Europeană deoarece a coordona o rețea de „influență” ce răspândea discursul Kremlinului.
De altfel, șeful Rossotrudnichestvo a calotagat sancțiunile UE drept „o nebunie”.
De asemenea, Reuters susține că l-a identificat și pe Andrei Kharkovsky. El a jurat credință unei societăți de cazaci care susține campania militară a Moscovei în Ucraina.
Ambii bărbați nu au răspuns solicitării de a oferi un punct de vedere pe această temă, notează sursa citată.
Cel mai mulți dintre cei care cer Germaniei să-și schime politica față de Ucraina folosesc nume false și au legături ascunse cu statul rus sau cu entitățile acestuia.
Agenții pro-ruși din Germania au legături cu extrema dreaptă
De altfel, autoritățile germane au precizat că una dintre persoanele identificate în investigația Reuters are legătură cu extrema dreaptă. Unii dintre susținătorii acestei ideologii au fost acuzați de Poliția germană în decembrie că au complotat pentru înlăturarea de la putere a Guvernului.
Unul dintre ei coordonează un canal de socializare în limba germană numit "Putin Fanclub" și, la începutul anului trecut, a cerut pe rețelele de socializare, ca Parlamentul german să fie luat cu asalt.
Guvernul german nu a răspuns la întrebările Reuters. În schimb, Ministerul de Interne a declarat că privește "foarte serios" orice încercare a altor țări de a influența Germania, în special "în contextul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei".