Eşec al referendumului privind demiterea primarilor albanezi
Un referendum privind demiterea primarilor albanezi din patru localităţi cu populaţie predominant sârbă din nordul Kosovo a eşuat duminică din cauza boicotării sale de către majoritatea sârbă, denunţată de Priştina drept o "presiune din partea Belgradului", transmite AFP.
Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a denunţat boicotul, pe care l-a pus pe seama "presiunii din partea Belgradului"."Încă o dată, Serbia a intervenit ilegal în procesul electoral al unei alte ţări", a criticat ea într-un comunicat de presă.
Simptomatică pentru tensiunile ridicate existente între comunităţile din acest teritoriu balcanic, alegerea primarilor albanezi, cu o participare de abia 3% în urmă cu un an, a declanşat violenţe în această regiune majoritar sârbă, susţinută de Belgrad.
Doar 253 din cei 45.000 de alegători au votat la referendumul de duminică, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC) duminică seara. Prin urmare, votul a eşuat din cauza unei participări insuficiente, a declarat preşedintele CEC, Kreshnik Radoniqi. Pentru ca alegerile să fie valabile, rata de participare ar fi trebuit să fie depăşească 50% din alegători.
Tensiunile din nordul Kosovo mocnesc de luni de zile, după alegerile locale câştigate de primarii etnici albanezi, ca urmare a boicotului sârbilor.
Primarii care au făcut obiectul referendumului au fost aleşi în aprilie 2023 în cadrul alegerilor municipale boicotate de sârbii kosovari, care apoi au ieşit în stradă pentru a-i împiedica să îşi exercite funcţiile. Aproximativ 30 de soldaţi NATO au fost răniţi în aceste demonstraţii, unii grav.
În această iarnă, cel mai mare partid sârb din Kosovo, Srpska lista, a reuşit să adune suficiente semnături în municipalităţile Zvecan, Mitrovia de Nord, Leposavic şi Zubin Potok din nordul Kosovo, pentru a solicita un referendum privind înlăturarea lor.
Dar, de la o victorie dată ca sigură acum câteva săptămâni, situaţia s-a complicat politic şi logistic. Oficiali sârbi au cerut cetăţenilor să boicoteze votul cu abia 15 zile înainte de data programată.
Relaţiile dintre Priştina şi minoritatea sârbă din nordul Kosovo, susţinută şi finanţată parţial de Belgrad, sunt tensionate de la independenţa provinciei sârbe, proclamată în 2008. În septembrie, moartea unui ofiţer de poliţie kosovar şi descoperirea unui comando puternic înarmat, format din sârbi, au ridicat din nou temeri privind o escaladare violentă. Recenta interdicţie a dinarilor sârbi, moneda folosită în nord, a tensionat şi mai mult situaţia.
Știrea inițială
Sârbii din nordul Kosovo organizează duminică un referendum privind revocarea primarilor albanezi aleşi în urmă cu un an. Mai multe orașe, majoritar sârbe din regiune, au primari care au fost aleși cu o participare de abia trei procente.
Situația este tensionată
Primarii contestați prin referendumul de duminică au fost aleşi în aprilie 2023 în cursul alegerilor municipale boicotate de sârbii kosovari, care apoi au ieşit în stradă pentru a-i împiedica pe noii edili să-şi exercite funcţiile. Mai multe zeci de soldaţi NATO au fost răniţi în aceste manifestaţii, unii grav.
În iarna trecută, cel mai mare partid sârb din Kosovo, Srpska lista (n.red. Lista sârbă), a reuşit să adune suficiente semnături în patru municipalităţi, toate în nordul Kosovo, pentru a chema la un referendum privind revocarea primarilor. În cazul în care votul va fi majoritar pentru demitere, preşedinta Kosovo va convoca noi alegeri.
Interesant este faptul că deși victoria părea asigurată acum câteva săptămâni, situaţia s-a schimbat brusc și cu 15 zile înainte de referendum, responsabilii sârbi au cerut cetăţenilor să boicoteze votul.
Relaţiile dintre Pristina şi minoritatea sârbă din nordul Kosovo, susţinută şi finanţată parţial de Belgrad, sunt tensionate de la independenţa proclamată în 2008. În septembrie, moartea unui poliţist kosovar şi descoperirea unui comando puternic înarmat, format din sârbi, au provocat din nou temeri de o escaladare violentă. Iar recenta interdicţie a dinarilor din Serbia, moneda folosită în nordul Kosovo, a tensionat şi mai mult situaţia.