Cazul gravidei moarte la Maternitatea de la Botoșani nu fost legat de o eroare umană, ci de lipsa de interes și empatie. Este declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care susține că în acest caz nu a sesizat doar Colegiul Medicilor, ci și Poliția. Rafila susține că medicii ar fi trebuit să acționeze și nu să amâne intervenția, tocmai pentru ca era vorba de o sarcină oprită de evoluție.
Alexandru Rafila a dat de înțeles că l-a afectat ”extrem de serios” cazul tinerei însărcinate care a murit la Maternitatea de la Botoșani.
”Și pe mine m-a afectat extrem de serios și cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce abordăm relația medicului cu pacientul și poate că ar trebuie să lucrăm mai mult la partea de empatie care generează pacientului încredere și care evită incidentele legate de situații cum a fost cea de la Botoșani.
Am sesizat și noi celelalte instituții care au fiecare partea de responsabilitate, respectiv Colegiul Medicilor din România, că discutăm despre partea medicală, iar de Autoritatea Națională pentru Managementul calității în sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila: ”Este principala neregulă, că nu au acționat”
”Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult și ne-au afectat au dus și la o decizie de a sesiza Poliția județului Botoșani pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală decât de o lipsă de interes și de empatie.
E clar că inacțiunea a afectat serios siguranța acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat și trei copii fără mamă. Faptul că nu au acționat atâtea ore este, din punctul meu de vedere, o problemă. Este principala neregulă, că nu au acționat.
Era o constatate legată de oprirea din evoluție a sarcinii și o astfel de situație trebuia abordată medical, trebuia temporizată până a doua zi”, a mai precizat ministrul Sănătății.
Directorul Spitalului Județean Botoșani: Medicul nu a văzut pacienta
De asemenea, Ștefan Bercea, directorul medical al Spitalului Județean Botoșani, a precizat că au fost identificate o serie de nereguli în modul în care a fost tratată femeia însărcinată care a fost ”evaluată o singură dată la internare, cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării.
”Asistentul medical nu a consemnat parametri monitorizați în foaia de observație și de îngrijire. Datele trecute în documente nu concordă cu notele de relație puse la dispoziție.
Asistentul medical din ATI nu a consemnat tensiunea arterială și pulsul nedetectabil central în fișa de la ATI. Medicul de gardă nu a consemnat monitorizarea pacientei efectuată la ora 1:00, cu toate că la ora 1:00 a fost pe secție, conform notelor de relație.
Asistentul medical a acordat, la solicitarea pacientei, asistență medicală pe parcursul nopții, dar a consemnat în foaia de temperatură și în planul de îngrijire activitatea medicală efectuată, conform notelor de relație.
La ora 5:11, medicul a recomandat pentru ultima dată telefonic indicații terapeutice, ca urmare a apelului telefonic inițiat de asistentul medical aflat în activitate la etajul cinci.
Terapia durerii nu este evaluată corespunzător de către personal. Acesta a fost evaluată o singură dată la internare, cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării.
În jurul orei 5, pacienta a insistat să fie sunat medicul de gardă, (...), iar la ora 5:11 s-a sunat medicul de gardă și s-a comunicat faptul că pacienta insistă să se intervină chirurgical. Medicul a recomandat continuare supravegherii pacientei, considerând că nu se impune chiuretajul, ci continuarea supravegherii pacientei”, a afirmat directorul medical al Spitalului Județean Botoșani.
Șefa CJ Botoșani cere demisia medicilor
La rândul său, șefa Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a cerut demisia medicilor care ar fi trebuit să aibă grijă de gravida care murit la Maternitate. Este vorba despre medicul curant și medicul de gardă. Mai mult, ea susține că este posibil să se facă și o reorganizare în spital.
”Cadrele medicale care au fost în tura de noapte din data de 17 spre 18 august, cu precădere, medicul curant și medicul de gardă. Înțeleg că medicul curant era doamna doctor Carmen Oprișan și medicul de gardă, doamna Maria Pitrob.
În perioada următoare, în funcție de rezultatele auditului comandat, vom pune în aplicare toate măsurile, indiferent de cât de dure vor fi și dacă trebuie reorganizare, vom face reorganizare”, a afirmat Doina Federovici.