Tensiunile dintre SUA și China sunt în creștere. Joe Biden i-a acuzat pe chinezi că "acționează periculos și ilegal" în Marea Chinei de sud, iar în eventualitatea unui atac asupra Filipinelor, americanii vor interveni.
"Vreau să fiu clar, chiar foarte clar: angajamentul de apărare al SUA față de Filipine este de neclintit. Orice atac asupra avioanelor, navelor sau forţelor armate filipineze va atrage aplicarea tratatului nostru de apărare reciprocă cu Filipine", a subliniat Joe Biden, în cadrul unei întâlniri cu premierul australian Anthony Albanese.
Biden a avertizat China să nu atace Filipine
Semnat în 1951, Tratatul de Apărare Reciprocă leagă SUA și Filipine, fosta sa colonie, să se apere reciproc în cazul unui atac armat.
Între Filipine și China au crescut tensiunile și au avut loc mai multe confruntări în acea zonă a Mării Chinei, în preajma insulelor Spratly. Cel mai recent incident a avut loc pe 22 octombrie, când o navă chineză şi una filipineză s-au ciocnit în zona economică exclusivă a filipinezilor. Statul Filipine a numit acest incident drept "manevrele periculoase de blocare, în cel mai înalt grad", iar Ministerul Apărării a afirmat că nava chineză "a lovit intenționat" vasul filipinez și i-a acuzat pe chinezi de "distorsionare a poveștii în așa fel încât să le convină".
Despre acel incident, Biden a spus că statul chinez "a acţionat periculos şi ilegal".
După ce au auzit spusele lui Joe Biden, chinezii au reacționat imediat.
China susține că SUA nu are niciun drept să intervină
"SUA nu sunt parte în problematica Mării Chinei de Sud, nu au niciun drept să se implice într-o problemă dintre China şi Filipine. Promisiunea SUA de a apăra Filipinele nu trebuie să afecteze suveranitatea Chinei şi interesele sale maritime în Marea Chinei de Sud şi nu trebuie să permită şi să încurajeze pretenţiile ilegale ale Filipinelor", a spus purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze, Mao Ning, citată de BBC.
De când președintele Ferdinand Marcos Jr a preluat mandatul în iunie 2022 și a restabilit alianța Filipinelor cu SUA, autoritățile filipineze au devenit mai agresive în contestarea acțiunilor Chinei în Marea Chinei de Sud.
Politica externă a lui Marcos este o inversare a poziției pro-Chine adoptate de predecesorul său, Rodrigo Duterte, care a fost criticat pentru că nu a făcut suficient pentru a contracara agresiunea Beijingului din Marea Chinei de Sud. Duterte refuzase să invoce victoria juridică a Manilei împotriva Chinei într-un tribunal internațional, care a declarat că pretențiile vaste ale Beijingului asupra aproape întregii Mării Chinei de Sud sunt nefondate.