Israel se se află în stare de război din 7 octombrie, când gruparea Hamas a declanșat atacul. Numai că acest conflict, care este privit momentan ca unul local, între o forță uriașă, precum cea a Israelului, și o grupare teroristă, așa cum este considerată Hamas, s-ar putea extinde.
Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, susține că o intervenție a Iranului ar complica situația.
Cum se poate generaliza războiul din Israel
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: "Din păcate, am trăit un pas înapoi al istoriei. Credeam că istoria nu face pași înapoi. Dar am văzut niște elemente de cruzime fără margini în atacul Hamas pe teritoriul Israelului, în care au dispărut familii, au fost uciși copii și femei, ceea ce este greu de explicat și de înțeles. Ceea ce se întâmplă acum este cea mai mare criză cu care a început acest secol în acești 30 de ani.
Există, din păcate, semnele unui posibil conflict care să se generalizeze. Să sperăm că prezența SUA în zonă și comunitatea internațională vor găsi soluții pentru ca să nu se ajungă la ceea ce se poate ajunge. Trebuie să privim cu realism, se poate ajunge la un război religios, la o conflagrație mondială dacă nu vom găsi soluții pentru negociere pentru ca această situație din zonă să-și găsească o rezolvare pașnică."
De ce războiul din Israel e unul asimetric: "Trebuie rezolvat ca pompierii"
Astfel, chiar dacă avem în desfășurare un război la scară largă în Ucraina, cel din Israel se poate transforma într-unul mondial, cu toate că forța Hamasului este incomparabilă cu cea a Israelului.
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: "E o situație destul de complicată. Una este să-ți dorești, în mod legitim, să asiguri securitatea unui stat - am văzut discursul lui Netanyahu și pe cel al șefului Apărării, pe care îl cunosc personal - dar va fi foarte complicat ca, în condițiile unei intrări în Gaza, să deosebești unde este ISIS, unde este populație civilă, unde este Hamas sau Hezbollah.
Pentru că este un război asimetric pe care trebuie să-l ducă Israelul, unul foarte complicat, în care un stat, o armată regulată trebuie să se lupte cu organizații care sunt camuflate sub diverse forme. Și există posibilitatea de a greși și de a legitima cumva actele teroriste cu o cruzime asemănătoare.
Cu siguranță că Israel, cu asistență umanitară și materială, va trebui să găsească o soluție pentru ca să nu mai fie posibilă în viitor o asemenea cruzime și un asemenea atac la adresa statului. Aici toate organizațiile internaționale au spus că statul are dreptul să se apere, însă au cerut proporționalitate. Proporționalitatea este complicată însă în această situație."
Ar putea Iranul să intervină în războiul din Israel?
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: "Prezența SUA în zonă, faptul că se grupează în continuare nu numai două portavioane, ci și alte tipuri de moblizare, cu un ajutor foarte rapid antiaerian, artilerie și alte elemente, poate fi privită din două puncte de vedere. Eu încerc varianta pozitivă: rolul SUA, ca jandarm universal, care nu a dispărut încă, sper să ducă la o inhibiție pentru posibilitatea de a apărea un atac din partea Iranului, de a se inflama.
SUA nu cred că vor participa direct la acest conflict, încearcă numai să inhibe alte posibilități de atacare a Israelului sau de a se generaliza conflictul.
Dacă ne gândim în cealaltă variantă, care nu poate fi exclusă, varianta unei prezențe militare, asta ar putea și să mobilizeze cu siguranță lumea islamică. În ultima perioadă, SUA și Israel au încercat să negocieze și să normalizeze relațiile lor inclusiv cu țări precum Arabia Saudită și s-ar putea să aibă efect, adică lumea să înțeleagă că acest conflict va trebui rezolvat fără extinderea lui. Va trebui cum fac pompierii, să fie izolat acest conflict pe acel teritoriu. Astfel, avem o problemă care se poate transforma într-o conflagrație mondială."
Cum profită Rusia și China?
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: Întotdeauna, când este un război, avem mereu oameni care pot să profite, țări, organizații care pot profita. Eu cred că primul profitor poate să fie, evident, Rusia, pentru că se mută accentul poate de pe drama Ucrainei și de pe războiul de acolo, scade ajutorul pe care SUA sau alte țări îl dau pentru Ucraina și probabil că se va împărți cu ajutorul dat Israelului.
Se mai deschide pentru NATO o zonă de conflict în care se împarte și atenția și sprijinul. Poate să fie și alt câștigător, pentru că s-ar putea să vorbim și despre alți competitori strategici legat de competiția cu SUA sau cu Israel, cum este China. Pot să fie și profitori.
Cu siguranță că vor fi pagube colaterale, vor fi foarte mulți pierzători. Cauza palestiniană va pierde foarte mult. Comisia Europeană a aprobat ajutoare pentru populația civilă din acea zonă. Din păcate, acțiunile teroriste ale Hamas s-ar putea să aducă foarte multe pierderi pentru populația civilă și pentru nivelul de trai și așa destul de precar din Fâșia Gaza."