Statele Unite au cerut Israelului să permită intrarea unui volum mai mare de combustibil în Gaza, în condiţiile în care Fâșia se confruntă cu o penurie severă.
În același timp, toate comunicațiile au fost oprite în enclavă. Palestinienii care au fugit din nord către sudul zonei se plâng că nu mai există niciun loc sigur. Încetarea armistițiului a însemnat reluarea atacurilor armatei israeliene, iar tancurile acesteia sunt acum prezente și în sud.
Urmărește evenimentele din ziua 60 a războiului Israel - Hamas.
Sumar:
- Zeci de tancuri, transportoare blindate și buldozere israeliene au intrat în sudul Fâșiei Gaza, în apropiere de aglomeratul oraș Khan Younis, spun martori oculari.
- Acțiunea este încă o parte a ofensivei israeliene, declanșată după atacul Hamas din 7 octombrie.
- De atunci, în partea de nord, armata Israelului a avut mii de misiuni terestre, aeriene și de pe mare, încercând să îi lichideze pe liderii grupării teroriste. Acum a venit rândul părții de sud a Fâșiei Gaza.
Situația din Fâșia Gaza este aproape ”apocaliptică”. ONU avertizează că oamenii nu mai au unde să fugă. Israelul cere noi evacuări
Armata Israelului își intensifică operațiunile în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce Organizația Națiunilor Unite avertizează că situația este una aproape „apocaliptică” în regiunea devastată de război. Oamenii, pur și simplu, nu mai au unde să fugă, în timp ce armata Israelului a cerut evacuarea principalului oraș din sudul Fâșiei Gaza, Khan Younis. Până în prezent, aproape 1,9 milioane de oameni și-au părăsit casele și sunt considerate strămutate intern.
Israelul spune că întreprinde acțiuni ”agresive” în sudul Fâșiei Gaza și a publicat noi imagini cu trupele sale care operează pe teren. Zeci de tancuri au fost trimise în apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime din teritoriile palestiniene, Khan Younis, iar civilii sunt îndemnați să-și părăsească casele. Nu este exclus un asediu total al orașului.
În ultimele zile, zone extinse din Fâșia Gaza au fost supuse bombardamentelor. Mai mulți civili au fost răniți și transportați la spitale, unde, potrivit martorilor, domină haosul.
Mirjana Spoljaric Egger, președintele Organizației Crucea Roșie : ”Tocmai am vizitat Spitalul European din Gaza și lucrurile pe care le-am văzut acolo sunt peste orice ar putea cineva să descrie. Ceea ce m-a șocat cel mai mult au fost copiii cu răni îngrozitoare, care și-au pierdut părinții și nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei.”
Între timp, ostaticii israelieni eliberați în timpul armistițiului de săptămâna trecută au ajuns acasă. Frații Maya și Itay Regev au fost primiți cu aplauze de către locuitorii orașului natal. Ei au fost capturați de Hamas în timpul atacului de la începutul lunii octombrie. În acel moment se aflau printre vizitatorii festivalului de muzică Tribe of Nova.
”Pe măsură ce extindem operațiunea din Gaza, rămânem dedicați obiectivelor noastre. Să asigurăm eliberarea ostaticilor noștri și distrugerea Hamas. Vom acționa așa cum am făcut-o până acum, în conformitate cu dreptul internațional.
Vom acționa împotriva centrelor de putere ale Hamas. I-am urmărit în nordul Fâșiei Gaza. Acum urmărim Hamas și în sudul Fâșiei Gaza. Vom acționa cu forță maximă împotriva teroriștilor și a infrastructurilor Hamas, reducând în același timp la minimum daunele aduse civililor, pe care Hamas îi folosește drept scuturi umane.”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.
În acest timp, sutele de mii de palestinieni care au fugit de războiul din nordul Fâșiei Gaza s-au trezit din nou în mijlocul luptelor. Avertismentele armatei israelului, de a se refugia iar, nu le lasă alternativă. Nu mai au unde să plece pentru că nimeni și nimic nu poate ieși acum din zonă.
”Ne-au bombardat casele, ne-au ucis copiii, ne-au distrus și ne-au mutat aici, iar acum au venit cu o nouă decizie pentru noi, să părăsim anumite zone. Nu vrem așa ceva blocaje și nu știm ce înseamnă.
Vrem ca ei să se întoarcă în țara lor și pe pământul lor și noi vrem să ne întoarcem pe pământul nostru. Dacă am fi știut că armata israeliană ne va face așa ceva, nu ne-am fi părăsit niciodată teritoriul și casele și am fi murit acolo, pentru că martiriul este mai bun decât umilința la care am fost supuși.”, a spus Amina Manoun refugiată palestiniană.
Organizația Națiunilor Unite estimează că aproximativ 1,8 milioane de locuitori din Fâșia Gaza sunt strămutați intern, ceea ce înseamnă mai mult de trei sferturi din populația de dinainte de război.