Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri, la Conferințele Euronews România, că pregătirea societății este importantă deoarece primii salvatori în cazul producerii unui cutremur „sunt vecinii și oamenii de la fața locului întotdeauna”.
Șeful DSU a povestit la Euronews România că, după producerea cutremurului puternic din 6 februarie care a provocat moartea a peste 50.000 de oameni în Turcia și Siria, că a fost sunat de Ambasadorul Turciei la București pentru a cere ajutor.
„Turcia are un sistem de protecție civilă destul de bine pus la punct. De regulă nu cere ajutor. Când vezi că Turcia a cerut ajutor, înseamnă că e ceva rău și că e nevoie să mișcăm repede. (...)
Fereastra de salvare de vieți este în primele ore. Cu cât trece mai mult timp, cu scade șansa să găsești oameni în viață, motiv pentru care mobilizarea, plecarea, tot trebuie să fie foarte rapide. Noi avem de forțele aeriene și de avioanele NATO pe care le-am folosit pentru a doua echipă.
Dacă n-am avea capabilități aviatice de plecare, de aici până Adana am fi făcut vreo trei zile. Am fi ajuns prea târziu”, a precizat Arafat.
Arafat: ”Fiecare persoană trebuie să știe ce riscuri o amenință în zona în care trăiește sau în care merge”
Secretarul de stat în MAI a amintit că prima echipă de salvatori români „a aterizat la sub 12 ore de la momentul în care a fost solicitată” în Turcia.
În cadrul Conferințelor Euronews România, Raed Arafat a evidențiat că inundațiile, cutremurele sau fenomenele meteo ce pot produce un impact devastator s-au agravat.
„Vedem situații cu care nu ne-am întâlnit, mai ales pe partea climatică. Necesită de la noi mai multă pregătire. În același timp, necesită pregătire din partea fiecărui om.
Fiecare persoană trebuie să știe ce riscuri o amenință în zona în care trăiește sau în care merge. Cum trebuie să fie pregătită? Ce are de făcut în prima fază
Primii salvatori într-un cutremur sunt vecinii și oamenii de la fața locului întotdeauna. Asta poate să dureze chiar câteva ore până când vezi forțe la fața locului”, a precizat șeful DSU.
În acest context, Raed Arafat a amintit că în urma cutremurelor puternice din Turcia, clădirea în care se afla o stație de pompieri s-a prăbușit peste autospeciale.
„Înseamnă că inclusiv salvatorii care sunt în zonă pot suferi și pot să nu poată să iasă.
Pregătirea trebuie să fie a societății. Noi suntem cei care venim oricât de repede putem. Mobilizăm o țară întreagă, dar durează câteva ore până ajung echipele din zonele neafectate.
Mobilizăm o lume întreagă dacă trebuie cum a făcut Turcia, dar durează ore până când ajung primii să ne ajute. De aici, fiecare dintre noi trebuie să știe ce are de făcut”, a concluzionat Raed Arafat.