Un înalt oficial al Uniunii Europene își va părăsi funcția de responsabil pentru politica în transporturi, după ce presa a scris despre posibila sa implicare într-un scandal de corupție de la Bruxelles.
Mai mulți oficiali sunt acuzați că au primit bani de la state din Golful Persic pentru a influența politica la nivel european. Printre ei se numără și fosta vicepreședinte a Parlamentului European, Eva Kaili.
Demisie "la cerere"
Șeful departamentului de transport al Comisiei Europene a decis să părăsească postul "la cerere", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei. Henrik Hololei face obiectul unei anchete interne după ce presa a scris că a acceptat zboruri la clasa business de la guvernul qatarez, când echipa sa negocia un contract important cu compania aeriană a statului din Golf.
El va continua să lucreze însă în cadrul Comisiei.
Eric Mamer, purtător de cuvânt al CE: "La cererea sa, Colegiul a decis să îl numească pe Henrik Hololei, director general pentru mobilitate și transport, în funcția de consilier în cadrul DG (directoratului general n.r.) pentru parteneriat internațional, începând cu 1 aprilie."
Dezvăluirile au venit după scandalul de corupție al Parlamentului European, în care Qatarul ar fi cheltuit sume mari de bani pentru a mitui parlamentarii UE. Comisia Europeană nu a fost implicată în scandal, dar mai multe ONG-uri au criticat normele etice ale Bruxelles-ului ca fiind slabe.
Demisia nu este suficientă
Pentru Comisie, demisia lui Hololei este o ușurare. Inițial, instituția i-a apărat decizia sa de a accepta zborurile din partea Qatarului, deoarece toate misiunile sale erau legale. Dar, în mod surprinzător, el însuși și-a aprobat propriile zboruri gratuite.
Unii deputați spun că pasul făcut în spate nu este suficient.
Daniel Freund, deputat în Parlamentul European, Verzii: "Este suficient să se mute de la un loc de muncă la altul, păstrând practic același salariu? Nu cred. Din câte înțeleg, există încă o procedură disciplinară în curs de desfășurare, așa că acum depinde de serviciile Comisiei să stabilească acest lucru. Dar cred că arată clar că nu putem avea directori generali care să autorizeze propriile lor zboruri gratuite excepționale sau cadouri sau orice altceva. Trebuie supraveghere independentă și, atunci când regulile sunt încălcate, trebuie să existe sancțiuni, nu doar o remaniere în care oamenii se mută la un alt loc de muncă cu același salariu."
Consiliul de supraveghere al Uniunii Europene a cerut Comisiei să furnizeze detalii privind călătoriile de afaceri efectuate de membrii personalului de rang înalt începând din 2021, care au fost parțial plătite de terți.