Justiţia belgiană a respins miercuri o nouă cerere de punere în libertate prezentată de fosta vicepreşedintă a Parlamentului European, Eva Kaili, în cadrul anchetei privind scandalul „bani în schimbul influenţei” din Parlamentul European, aşa-numita afacere Qatargate, cu legături cu Marocul şi Qatarul, transmite EFE, citată de Agerpres.
Acelaşi tribunal a respins şi cererea de eliberare a eurodeputatului belgian Marc Tarabella.
Justiţia belgiană a prelungit cu două luni arestul preventiv în cazul lui Kaili şi cu o lună în cazul lui Tarabella.
Kaili, în vârstă de 44 de ani, va reveni în termen de 15 zile în faţa tribunalului pentru a solicita din nou eliberarea sub supraveghere electronică.
Scandalul Qatargate
Scandalul Qatargate a zguduit capitala UE după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.
Şi Marocul a fost menţionat în această anchetă, cu o presupusă tentativă de corupţie din partea agenţiei sale de informaţii, DGED, şi a ambasadorului său în Polonia, Abderrahim Atmoun.
În acest scandal de corupţie au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaiuli) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale.
Kaili, în arest preventiv din 11 decembrie 2022
Kaili este în arest preventiv din 11 decembrie 2022, iar Tarabella din 10 februarie 2023. Partenerul lui Kaili şi tatăl fiicei sale, asistentul parlamentar Francesco Giorgi, acuzat de aceleaşi fapte ca şi ea, a fost eliberat condiţionat la 23 februarie sub supraveghere electronică.
Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.
Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, suspect-cheie în acest scandal, a semnat pe 17 ianuarie cu Parchetul belgian un acord în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate de închisoare cu executare.
În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în numerar, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.
În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata Eva Kaili.