Mii de persoane au ieșit sâmbătă pe străzile din Madrid în semn de protest împoitriva schmbărilor climatice. Ei cer liderilor mondiali să ia măsuri drastice pentru a combate criza care face ravagii în anumite părți ale globului. Demonstrația a fost organizată de Alianța Climatică, Greenpeace și alte grupuri ecologiste.
„Politicienii răi ruinează planeta”, „Combustibilii fosili distrug viața” sau „Schimbă-ți viața, nu clima” sunt doar câteva dintre mesajele cu care au ieșit în stradă protestatarii.
„Le cerem țărilor care se află chiar acum în Egipt, reunite la summit-ul privind schimbările climatice, să fie la înălțimea provocării cu care se confruntă. În acest moment, planeta și umanitatea se confruntă cu o situație de urgență climatică așa cum nu am văzut-o niciodată în această vară. Am avut cea mai caldă vară de când au început recordurile și am avut Peninsula Iberică devastată de incendii. Țările nu sunt la înălțimea provocării cu care ne confruntăm. Există lipsă de ambiție, există inactivitate și avem nevoie de angajamente clare de a abandona combustibilii fosili”, a precizat Sagrario Monedero, purtător de cuvânt Alianța Climatică.
„Vrem dreptate climatică; vrem ca COP să ia decizii obligatorii care să respecte biodiversitatea și oamenii”, a spus Carmen Gutiérrez, membru Greenpeace.
„Sper că se vor aduna pentru că, dacă nu o fac, este un lucru rău și că nu vor mai spune prostii. La sfârșitul zilei, acesta este ceva care ne preocupă pe toți”, a explicat Ivan Fernández, profesor.
Protestatarii au cerut încetarea utilizării combustibililor fosili
Proteste au avut loc și la locul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din Egipt. Oamenii au cerut încetarea utilizării combustibililor fosili și conștientizarea impactului schimbărilor climatice pe continent.
„În Sharm el-Sheikh la COP27, ne exprimăm nemulțumirea ca tineri, ne exprimăm nemulțumirea ca comunități vulnerabile, ne exprimăm nemulțumirea ca indigeni că este inacceptabil ca africanii să nu aibă finanțare pentru climă pentru a construi reziliența și să ne adaptăm la impactul unei crize care a fost cauzată și este încă cauzată de nordul global”, a declarat Lucky Abeng, membru al Alianței Panafricane pentru Justiție Climatică.
În prima săptămână a summit-ului de două săptămâni, câțiva lideri mondiali au cerut națiunilor dezvoltate să ajute țările să facă față impactului schimbărilor climatice și să finanțeze tranziția către energiile regenerabile.