Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procurorul suprem al Ucrainei despre atrocitățile provocate de Rusia: "Singura explicație este că ei vor să șteargă Ucraina și ucrainenii de pe pământ"

Forțele invadatoare ale Rusiei folosesc în mod deliberat agresiuni, tortură și răpiri pentru a încerca să semene teroare printre civilii din Ucraina, a declarat miercuri procurorul principal din Ucraina în fața parlamentarilor americani, într-o mărturie grafică.

Au fost găsite aproximativ 20 de camere de tortură

Procurorul general Andriy Kostin a declarat că aproape 80.000 de cazuri de crime de război au fost înregistrate în Ucraina de la începutul războiului, în februarie 2022.

Concentrându-se doar pe o singură zonă a țării care a resimțit cel mai mult efectele războiului, Kostin a descris unele dintre descoperirile făcute atunci când armata ucraineană a eliberat Hersonul în noiembrie anul trecut. El a spus că au fost găsite aproximativ 20 de camere de tortură și că peste 1.000 de supraviețuitori au raportat o serie de abuzuri, inclusiv utilizarea șocurilor electrice și amenințări cu mutilarea și moartea.

Kostin a declarat că peste 60 de cazuri de viol au fost documentate numai în regiunea Herson. În zonele controlate încă de forțele rusești, locuitorii, inclusiv copiii, sunt mutați cu forța în alte teritorii ocupate sau în Rusia.

"Un astfel de rău nu poate fi lăsat să existe", a spus Kostin.

El a fost întrebat despre motivațiile care stau la baza tacticilor Rusiei, dar a spus că se străduiește să înțeleagă brutalitatea forțelor rusești de a viza civili.

"Singura explicație posibilă este că ei vor doar să șteargă Ucraina și ucrainenii de pe pământ", a spus Kostin. "Poate pentru că vor cu adevărat să ne omoare pe toți".

Ajutorul financiar oferit Ucrainei

Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților l-a invitat pe Kostin să depună mărturie. Președintele acesteia, reprezentantul Michael McCaul, republican din Texas, consideră că evidențierea brutalității acțiunilor Rusiei va arăta legislatorilor și alegătorilor de ce Statele Unite au dreptate când susțin Ucraina.

"Acest lucru se întâmplă chiar acum. Sunt monștri și trebuie aduși în fața justiției", a declarat McCaul. El a adăugat: "Acestea sunt mai mult decât crime de război. Acestea sunt mai mult decât crime împotriva umanității. Ceea la ce asistăm în Ucraina este un genocid".

Congresul a aprobat aproximativ 113 miliarde de dolari în cheltuieli economice, umanitare și militare în 2022 pentru a ajuta Ucraina. Președintele Joe Biden a declarat în repetate rânduri că Statele Unite vor ajuta Ucraina "atâta timp cât va fi nevoie" pentru a respinge invazia rusă, deși sprijinul pentru acest ajutor s-a înmuiat, arată sondajele de opinie.

Liderii Congresului anticipează că Ucraina va avea nevoie de miliarde de dolari în asistență suplimentară în lunile următoare.

Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă în încercarea de a recâștiga teritoriul pierdut în fața trupelor rusești. McCaul a declarat că ar dori ca SUA să sprijine eforturile Ucrainei de a recuceri Crimeea, peninsula din Marea Neagră pe care Rusia a confiscat-o în 2014, astfel încât să poată negocia o încetare a focului de pe o poziție mai puternică. El face presiuni pentru ca SUA și aliații săi să furnizeze Ucrainei artilerie de lungă distanță și avioane de luptă F-16 pentru contraofensivă.

Mărturia unei supraviețuitoare

Comisia Camerei a audiat un supraviețuitor al crimelor de război, o femeie în vârstă de 57 de ani, care a declarat că a fost dusă într-o cameră de tortură timp de cinci zile, bătută, forțată să se dezbrace și a îndurat amenințări cu violul și crima. La un moment dat, a fost forțată să își sape propriul mormânt. Ea a spus că locuința ei a fost jefuită. Ea a scăpat, dar alți ucraineni încă experimentează astfel de tratamente în teritoriile controlate de Rusia, a spus ea.

"Aceste crime teribile trebuie să fie oprite", a declarat ea în fața legislatorilor. Identitatea ei nu a fost dezvăluită din cauza temerilor legate de represalii.

Kostin a declarat că expunerea atrocităților nu este suficientă.

"Doar cu descoperirea și determinarea adevărului, aducerea făptașilor la răspundere și oferirea de reparații adecvate victimelor și supraviețuitorilor, putem spune că s-a făcut dreptate", a spus Kostin.

Curtea Penală Internațională a emis luna trecută un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război, acuzându-l de responsabilitate personală pentru răpirile de copii din Ucraina. Însă implicațiile practice sunt limitate, deoarece șansele ca Putin să fie judecat la tribunal sunt foarte puțin probabile, deoarece Moscova nu recunoaște jurisdicția curții și nici nu își extrădează cetățenii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE