Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primă de pensionare la Romsilva: 100.000 de euro. Ministrul Mediului: Peste 1000 de angajați au primit astfel de prime în ultimii doi ani / E imoral

Un director al Romsilva a primit un bonus de 100 de mii de euro la pensionare, potrivit Digi24. Ministrul Mediului a vorbit în exclusivitate la Euronews România despre situație, precizând că în ultimii doi ani, peste „1000 de persoane au beneficiat de astfel de prime”, lucru pe care îl consideră „greșit” și „imoral” și care ar trebui schimbat. Mircea Fechet a adăugat că vrea să se asigure că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată.

Primă de pensionare de 100.000 de euro la Romsilva. Ministrul Mediului: Nu e un caz excepțional / Peste 1000 de persoane au beneficiat de astfel de prime în ultimii doi ani

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Vreau să spun, în primul rând, că nu m-am referit la o persoană anume. Nici nu mă interesează numele unor persoane. Eu mă refer la principii și principiul pe care vreau să îl exprim în seara aceasta este că nu mi se pare corect, față de toți românii care muncesc din greu în fiecare zi, ca la pensionare să primești nici 100.000 de euro, nici 50.000 de euro, nici mai puțin, pentru că eu consider că fiecare leu pe care îl primești trebuie muncit. Nu avem nevoie de premii, de prime ș.a.m.d..

Am cerut acea situație oficial. În ultimii doi ani de zile, discutăm despre mai bine de 1000 de persoane care au beneficiat de astfel de prime. Unii dintre ei au primit aproape 500.000 de lei, alții au primit aproape 400.000 de lei ș.a.m.d.. Sunt niște sume absolut halucinante, iar ele au fost plătite în baza unui contract colectiv de muncă pe care eu îl consider greșit, îl consider imoral înainte de toate și cred că toate aceste lucruri trebuie corectate. (...) Dincolo de comunicatul Regiei, dincolo de comunicatele extrem de virulente ale sindicatelor, care spun că astfel de lucruri se întâmplă din 1992, că s-au plătit nu știu câți bani, eu cred că este timpul să oprim pentru totdeauna aceste prime lipsite de orice fel de urmă de bun simț, lipsite de orice fel de urmă de respect pentru românii care muncesc din greu pentru fiecare leu pe care îl câștigă.”

Vor fi recuperați sau nu banii de la cei care i-au primit? Mircea Fechet: Dacă e nevoie, modificăm Contractul Colectiv de Muncă

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Ceea ce îmi propun eu să fac, începând de săptămâna viitoare, este să chem toate părțile semnatare ale acelui contract colectiv de muncă și să mă asigur că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată.

Dacă e nevoie, să modificăm Contractul Colectiv de Muncă, dacă e nevoie să modificăm legea care reglementează silvicultura în România, statutul personalului silvic ș.a.m.d., la fel cum obiectivul final este acela de a asigura sustenabilitatea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva pe termen lung. Asta înseamnă că este nevoie de o reorganizare masivă. (...)”, a mai adăugat ministrul, la Euronews.

„Eu nu mă refer la nicio persoană, nu cred că e rolul meu acesta. Sunt peste 1000 de astfel de persoane, nu știu în ce măsură domnul la care vă referiți e una dintre aceste persoane (...), nu dau nume în spațiul public (...), însă, ceea ce pot să vă spun este că acest lucru nu e o excepție, nu e un caz excepțional sau nu e un accident, vorbim, doar în ultimii doi ani, peste 1000 de angajați au beneficiat de astfel de prime.”

Poziția Romsilva

„Conform legislatiei in vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat in Parlament, promulgat si publicat in Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiaza de o gratificatie in momentul pensionarii, ”egala cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima luna de activitate, suportata de angajator.” Acest bonus a fost prevazut inca din anul 1992, in primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an dupa infiintarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.

Prevederea legala, obligatorie pentru administratorii padurilor de stat sau private, a fost transpusa in Contractul Colectiv de Munca in urma negocierilor cu sindicatele din silvicultura, fiind prevazute, la momentul pensionarii, un bonus intre 2 si 10 salarii brute, in functie de vechimea in cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva. Beneficiarul plateste, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele si contributiile legale, ca orice alt venit salarial. Precizam ca bonusul de circa 500 mii lei prezentat in spatiul public ca fiind incasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt in cuantumul sumei de 290 mii lei (net) dupa impozitare si este un caz exceptional. Media bonusurilor acordate in ultimii 2 ani celor 1.267 de angajati care s-au pensionat este de 90 mii lei, suma neta. (...)”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE