Europa se confruntă cu cea mai lungă serie de creșteri săptămânale a prețului la gaze naturale, ceea ce pune o presiune și mai mare asupra gospodăriilor și economiilor ce ar putea intra în recesiune.
Cotațiile au crescut din nou vineri, după ce au atins un nivel record în ziua precedentă, arată postul Bloomberg, citat de Agerpres.
În ultimele săptămâni, condițiile de pe piața energiei s-au înăsprit și mai multe, având în vedere că vremea călduroasă a dus la întreruperea transportului combustibilului pe fluvii și a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Drept urmare, cererea pentru gaze este în creştere, în condițiile în care livrările din Rusia sunt în scădere.
Cum se stabilește prețul pentru gazul natural în Europa
Prețurile de referință pentru gazul natural în Europa se stabilesc la hub-ul TTF de la Amsterdam. În primăvară, cotațiile au atins un nivel record, de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).
Vineri, prețul gazului a crescut cu 0,08%, la 242,99 euro/MW. Este a cincea săptămână consecutivă de creştere a preţului gazelor, cea mai îndelungată perioadă de la mijlocul lunii decembrie.
"Vremea anormal de caldă şi secetoasă va multiplica probabil pe termen scurt criza energiei din Europa, reducerea surselor de aprovizionare majorând cererea pentru gaze şi sporind presiunea asupra preţurilor", au precizat analiştii Bloomberg Intelligence, conform sursei citate.
În ultimul an, preţul ridicat la gaze a dus la întreruperea activității în aproape jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa. În acest condiții, multe dintre acestea se pregătesc de închidere.