Cotația petrolului scade pe bursele internaționale pe fondul temerilor privind recesiunea și ajunge sub 97 de dolari pe baril, ca înainte de începerea războiului din Ucraina. O ieftinire care ne dă speranțe că am putea avea carburanți mai ieftini și în România.
Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat la Euronews că prețurile la pompă ar fi trebuit să scadă, însă deprecierea leului în raport cu dolarul nu permite deocamdată acest lucru.
De ce nu scade prețul la pompă în România
”În mod normal, da, ar trebui să vedem și preturi mai mici și eu sper să le și vedem în curând. Este adevărat că dacă această ieftinire ar fi venit concomitent sau fară să avem de-a face cu o creștere extraordinar de mare a cursului leu dolar, probabil că lucrurile s-ar fi mișcat imediat, dar trebuie să vedem că în fiecare zi leul mai pierde o anumită luptă cu dolarul și atunci din păcate ceea ce ar fi trebui să fie o reflecție la pompă din perspectiva asta nu este zic eu deocamdată vizibilă, dar cu toate acestea, așteptările mele sunt că anul viitor să vedem o scădere a prețului în special la benzină.
Sunt mai multe scenarii realizate de firme specializate în evoluția prețului țițeiului iar aceste prognoze care sunt date până la sfârșitul anului practic arată că țițeiul va rămâne în zona de sub 100 dolari pe baril, dar fară să scadă sub un nivel de 92-94-95 dolari barilul, adică undeva la un interval de 90-100, ceea ce repet dacă nu vom vedea dolarul la 5,5 sau 5,2 lei, ar trebui să vedem o scădere a prețului la pompă”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert în energie.