Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul cafelei, la nivel record. Brazilia și Vietnam, principalele țări producătoare, se confruntă cu condiții meteo extreme

În Brazilia și Vietnam, cei mai mari producători de cafea din lume, există îngrijorări tot mai mari cu privire la recolta de cafea din sezonul acesta. Prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 47 de ani.

Cel mai mare preț din ultimii 47 de ani

Prețul pentru cafeaua Arabica a ajuns recent la 3,35 dolari pe uncie (453 grame). Această valoare este cu 70% mai mare decât la începutul anului și reprezintă niveluri care nu au mai fost atinse din 1977.

Prețurile au crescut din cauza temerilor cu privire la efectele condițiilor meteorologice extreme și ale secetelor intense din principalele țări producătoare de cafea, precum Brazilia și Vietnam, scrie euronews.com.

Secetă îndelungată și ploi torențiale

În Vietnam, spre exemplu, a fost o secetă îndelungată, urmată de ploi torențiale care au întârziat recoltarea.

„Un sezon de cultivare dificil în Vietnam, principalul producător de boabe Robusta. Acum, s-a mutat în Brazilia, unde vremea nefavorabilă a generat îngrijorări serioase cu privire la recolta Arabica din 2025”, scrie Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank, în analiza sa recentă a piețelor de mărfuri.

Recoltele nu se vor ridica la nivelul așteptărilor

Brazilia, principalul producător de boabe Arabica, s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii înainte ca ploile să apară în sfârșit în octombrie. Chiar și așa, umiditatea solului a rămas scăzută, sporind temerile că recoltele nu se vor ridica la nivelul așteptărilor, crescând astfel prețurile de referință ale Intercontinental Exchange (ICE).

Dintre cele două tipuri de cafea tranzacționate pe piața de mărfuri, prețul Arabica a crescut cu aproape 70% de la începutul anului, în timp ce cel al Robusta a crescut cu peste 60%.

Cafeaua - una dintre cele mai tranzacționate mărfuri din lume

Cafeaua este una dintre cele mai tranzacționate mărfuri din lume, iar cererea a crescut, stimulată de creșterea consumului în China. Cu toate acestea, există doar o mână de țări producătoare care pot satisface această cerere. Printre principalii producători se numără Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia și Etiopia, toate țări tropicale care sunt foarte afectate de schimbările climatice.

Atacurile Houthi din Marea Roșie au contribuit, de asemenea, la incertitudine și au alimentat creșterile de prețuri, deoarece afectează transporturile.

Consumatorii ar putea simți deja impactul creșterii prețurilor

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a redus recent previziunile privind producția de cafea a Braziliei pentru 2024/25 de la 69,9 milioane de saci (60 kg) la 66,4 milioane de saci, ceea ce reprezintă totuși cu 0,2% mai mult decât în sezonul precedent. „Această creștere timidă vine în urma unei perioade puternice de condiții meteorologice nefavorabile în principalele regiuni producătoare, care a dus la o scădere a estimărilor inițiale pentru acest sezon”, precizează USDA în raportul său.

Consumatorii ar putea simți deja impactul creșterii prețurilor de pe piață, deoarece cel mai mare producător de cafea din lume, Nestle SA, a anunțat în urmă cu două săptămâni că va continua să crească prețurile la cafea, inclusiv la produse precum capsulele pentru doze Nespresso, potrivit Yahoo Finance.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE