Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian.
Sumar:
- Funeraliile președintelui iranian, Ebrahim Raisi, vor avea loc miercuri, la Teheran.
- Televiziunea de stat iraniană a anunțat că președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de externe al țării, Hossein Amir-Abdollahian, printre alții, au fost uciși într-un accident de elicopter.
- Elicopterul a făcut o ”aterizare forțată” duminică în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est.
- Mohammad Mokhber (68 de ani), care este primul vicepreședinte al Iranului ar trebui să devină președinte interimar, în baza Constituției țării.
- În Iran vor urma cinci zile de doliu națională, după moartea lui Ebrahim Raisi.
Funeraliile președintelui iranian, Ebrahim Raisi, vor avea loc miercuri, la Teheran
Funeraliile președintelui iranian, Ebrahim Raisi, vor avea loc miercuri, la Teheran. Este anunțul autorităților, care au confirmat decesul lui, al ministrului de externe și al celorlalți șapte oficiali aflați la bordul elicopterului prăbușit duminică.
Totodată, au fost decretate cinci zile de doliu național. Alegerile prezidențiale vor avea loc în 28 iunie.
Un oficial de la Tel Aviv a menționat - sub protecția anonimatului - că Israelul, stat considerat inamic de către iranieni, nu a fost implicat în niciun fel în moartea lui Raisi.
Cinci zile de doliu național în Iran
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a anunțat cinci zile de doliu în țară, după moartea președinteleui țării, Ebrahim Raisi. În același timp, Khamenei l-a confirmat pe Mohammad Mokhber drept președintele interimar al Iranului, până la organizarea alegerilor prezidențiale, relatează The Guardian.
Rămăşiţele victimelor accidentului de elicopter au fost recuperate
Salvatorii iranieni au recuperat luni dimineaţă rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi ale altor opt pasageri din elicopterul care s-a prăbuşit cu o zi înainte în nord-vestul ţării, a anunţat Semiluna Roşie, potrivit AFP.
"Suntem pe punctul de a transfera cadavrele martirilor la Tabriz", marele oraş din nord-vestul Iranului, a declarat şeful Semilunii Roşii, Pirhossein Koulivand, la televiziunea de stat, anunţând totodată încheierea operaţiunilor de căutare.
Oficial: Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi
"Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire", a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.
Acelaşi lucru l-a făcut şi agenţia de presă iraniană Mehr, care a relatat că "toţi pasagerii elicopterului care îi transporta pe preşedintele iranian şi ministrul de externe au devenit martiri".
Anterior, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi şi Amirabdollahian era complet ars duminică, la locul prăbuşirii.
Postul de televiziune de stat a difuzat imagini de la locul accidentului unde se putea observa cum elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, fără să existe însă declaraţii oficiale privind cauza prăbuşirii.
Agenţia de presă de stat IRNA a transmis că Raisi zbura cu un elicopter de fabricaţie americană Bell 212.
Echipele de salvare s-au luptat toată noaptea cu viscolul şi terenul dificil pentru a ajunge la epavă la primele ore ale zilei de luni.
"Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului", a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.
Nu sunt semne de viață în locul unde s-a prăbușit elicopterul în care se aflau președintele Iranului și ministrul de Externe. Anunțul a fost făcut de presa de stat de la Teheran, la mai mult de 12 ore de la producerea accidentului aviatic.
Misiunea de căutare a fost extrem de dificilă din cauza ceții. Pe parcursul nopții, în Teheran, oamenii au ieșit pe stradă să se roage, iar liderul suprem al Iranului a transmis citez: că nu va exista nicio perturbare în activitatea ţării.
Incendiul provocat de accidentul aviatic ar fi fost observat la 20 de kilometri de granița dintre Azerbaidjan și Iran
Accidentul aviatic a avut loc în condiții meteo extremă și ceață densă. Operațiunea sa salvare și căutare a fost extrem de dificilă. Pe parcursul nopții, căutările au fost suspendate.
Dimineața, când salvatorii și-au continuat misiunea, autoritățile turce au anunțat că o dronă a surprins imagini cu ceea ce părea a fi un incendiu în sălbăticie. Potrivit coordonatelor, focul ar fi fost observat la 20 de kilometri de granița dintre Azerbaidjan și Iran, pe versantul unui munte abrupt.
”În prezent, există trei echipe de drone în zonă, dar din cauza ceții groase și a vizibilității reduse, dronele nu au putut opera cu succes. Există, de asemenea, trei echipe cu câini de salvare în zonă. Căutăm și sperăm că vom avea rezultate pozitive foarte curând. ”, a declarat Hamid Monajem, membru al echipelor de salvare.
Anterior, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice pentru provincia Azerbaidjanul de Est, unde a avut loc accidentul, a declarat că a fost înregistrat semnalul elicopteruui, dar și al unui telefon mobil . Asta a ajutat la identificarea locului în care ar fi căzut aparatul de zbor.
În spațiul public au apărut informații contradictorii despre modelul elicopterului la bordul căruia se afla președintele iranian. Marile agenții de presă scriu că este vorba despre un aparat de zbor rusesc de model Mi-171. Conform agenției iraniene IRNA, președintele ar fi călătorit cu un model Bell, de fabricație americană.
Irak, Pakistan, India, Armenia, Arabia Saudită, Turcia și Uniunea Europeană și-au oferit sprijiul pentru operațiunile de salvare. Comisarul european pentru gestionarea crizelor a scris pe platforma X că serviciul Copernicus pentru situații de urgență a fost activat la cererea Iranului.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că Uniunea Europeană și partenerii săi au monitorizat îndeaproape situația.
Știrea inițială: Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului a fost implicat într-un incident aviatic, potrivit presei iraniene. Aeronova ar fi aterizat forțat din cauza ceții, într-o zonă muntoasă. Șeful statului major a anunțat că toate resursele armatei au fost mobilizate pentru căutarea elicopterului. Sunt folosite inclusiv drone. Trei salvatori sunt și ei dați dispăruți, potrivit Crucii Roșii.
Irakul s-a oferit să ajute la misiunea de salvare.Televiziunea de stat a întrerupt programul pentru a difuza rugăciuni pentru președinte, a cărui soartă este incertă. Presa de stat a publicat imagini cu Ebrahim Raisi, înainte de incident. În aeronavă se afla și ministrul iranian de externe. Președintele american Joe Biden a fost informat în legătură cu incidentul, a transmis Departamentul de Stat.
Armata iraniană mobilizează toate resursele pentru căutarea președintelui Raisi
Șeful Statului Major al Armatei iraniene a anunțat că vor fi folosite toate resursele pentru operațiunile de căutare și salvare, a anunțat Televiziunea iraniană de stat, citată de The Guardian.
Generalul-maior Mohammad Bagheri a ordonat, de asemenea, gărzilor să participe la eforturile de căutare.
Irakul a cerut ministerul său de Interne, Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie și altor instituții să ofere sprijin Iranului în operațiunile de căutăre după ce elicopterul președintelui Ebrahim Raisi a aterizat forțat într-o zonă muntoasă, a anunțat Guvernul irakian într-un comunicat.
Elicopterul care-l transporta pe președintele Raisi și alți pe oficiali s-a prăbușit în timp ce traversa o zonă muntoasă în condiții de ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.
Oficialul a precizat că viețile lui Raisi și a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian sunt "în pericol în urma prăbușirii elicopterului”.
"Încă mai avem speranțe, dar informațiile care vin de la locul prăbușirii sunt foarte îngrijorătoare", a declarat oficialul, sub protecția anonimatului.
Imagini cu echipe de salvatori spre locul accidentului, difuzate de televiziunea de stat din Iran
Televiziunea de stat din Iran a publicat imagini în care echipele de salvatori se îndreaptă spre locul în care elicopterul președintelui imaginile arată salvatorii în drum spre locul accidentului Raisi a aterizat forțat.
În zonă este ceață densă, ceea ce îngreunează intervenția.
هوای مه آلود منطقه؛ جستوجوها تا پیدا شدن بالگرد ادامه خواهد داشت pic.twitter.com/SzxPvR0dlw
— خبرگزاری ایرنا (@IRNA_1313) May 19, 2024
Imagini cu elicopterul președintelui Raisi înainte de aterizarea forțată
Agenția iraniană a publicat imagini cu elicopterul care l-a transportat pe președintele Raisi după ce a participat la inaugurarea barajului din Qiz Qalasi.
The latest pictures of the helicopter carrying the president at the end of Qiz Qalasi Dam inauguration pic.twitter.com/ep4xFN6SGz
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) May 19, 2024
Televiziunea de stat iraniană difuzează rugăciuni
Agenția iraniană Fars a făcut apel la cetățeni să se roage pentru președintele Ebrahim Raisi, în urma informațiilor potrivit cărora un elicopter din convoiul prezidențial a fost implicat într-un accident, relatează BBC.
De altfel, ministrul iranian de Interne a confirmat că un elicopter dintr-un convoi care transporta mai mulţi oficiali iranieni, printre care şi preşedintele Ebrahim Raisi, a efectuat o aterizare forţată.
Deocamdată, nu au fost făcute publice informații despre starea preşedintelui, potrivit Reuters.
Ministrul de Interne a confirmat de asemenea că sunt în desfăşurare operaţiuni de căutare-salvare, dar acestea sunt îngreunate de condiţiile meteo dificile. El nu a precizat dacă preşedintele Raisi se afla la bordul elicopterului implicat în accident.
Căutările continuă duminică după-amiază în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul implicat într-un accident şi la bordul căruia pare că se aflau preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian.
Între timp, televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Elicopterul zbura într-o zonă muntoasă din nord-vestul ţării într-o formaţie de trei elicoptere, dintre care două transportau miniştri şi oficiali, care au ajuns teferi la destinaţie, relatează de asemenea agenţia Tasnim.
Ebrahim Raisi se îndrepta spre provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. Televiziunea de stat a precizat că incidentul a avut loc în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu Azerbaidjanul, la aporape 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.
Președintele iranian se afla în elicopter alături de ministrul de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Es și de alți oficiali în momentul în care piloții elicopterului au întâmpinat probleme și au fost nevoiți să aterizeze forțat, transmite televiziunea iraniană.
”Unii dintre însoțitorii președintelui aflați în acest elicopter au reușit să comunice cu sediul central, ceea ce a ridicat speranța că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime.
În acest convoi se aflau trei elicoptere, dintre care două transportau miniștri și oficiali, și au ajuns la destinație în siguranță”, a anunțat agenția iraniană Tasnim, asociată cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice.
Mai multe echipaje de salvatori au încercat să ajungă la locul accidentului, însă au fost împiedicați de condițiile meteo nefavorabile din zonă, a mai precizat televiziunea iraniană de stat. Au fost anunțate ploi abundente, însoțite de vânt.
Raisi a efectuat o vizită în Azerbaidjan duminică dimineața pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele azer Ilham Aliyev. Barajul este al treilea baraj pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras.
Iranul dispune de mai multe tipuri de elicoptere în flotă, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea de piese pentru întreținerea acestora. De asemenea, flota sa militară aeriană datează în mare parte de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.