Regiunea Gironde, din sud-vestul Franței, a avut o săptămână infernală în care peste 7.400 de hectare de pădure au ars și cel puțin 10.000 de persoane au fost evacuate din casele lor.
Deși au fost parțial izolate în timpul nopții, incendiile au continuat să ia amploare vineri. Autoritățile spun că nu sunt așteptate ploi până duminică și asta cel mai devreme.
Pompierii din toată Europa au venit în ajutorul colegilor lor francezi, care nu pot face față numărului mare de noi focare și reapariției unor incendii care nu au fost complet stinse.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat solidaritatea pompierilor „eroi” de pe tot continentul, printre care și a celor români. Solidaritatea europeană e mai necesară ca niciodată pe un continent afectat de secetă și valuri de căldură.
Sute de pompieri europeni din Germania, România și Italia s-au adunat vineri pentru a-și ajuta omologii francezi în lupta împotriva incendiului încă activ din departamentele Gironde și Landes.
„Suntem pregătiți să mergem pe teren”, a spus colonelul Cristian Buhăianu, șeful detașamentului românesc, de 77 de oameni.
Sediul operațional este situat la câțiva kilometri de incendiul de la Landiras, unde 7.400 de hectare au ars de marți.
"Avem prezenți 1.100 de pompieri, plus încă 361 de oameni și 101 vehicule din sprijinul european. Vor sosi, unii au sosit ieri, ca prietenii noștri germani și români, iar apoi prietenii noștri austrieci și polonezi vor sosi mai târziu astăzi", a spus Ronan Léaustic, subprefect al Arcachon, care se află la 60 de kilometri sud-vest de Bordeaux.
Un incendiu care a izbucnit miercuri seară în sudul departamentului Ardèche și a devastat cel puțin 320 de hectare „a fost stins”, a anunțat vineri după-amiază prefectura departamentală.
Conform programului UE de observare a Pământului, Copernicus, mari zone din Europa și Africa de Nord sunt acum în „pericol extrem” de a lua foc.
Ce spun trupele române despre incendiul din Franța
”Situația e momentat sub control, însă se poate agrava în orice moment, sunt condițiile prielnice pentru extinderea incendiilor. Acționăm pentru lichidarea incendiilor de teren. Din ce mi-au spus colegii mei care au fost în Grecia, vegetația e puțin diferită. Aici pădurile sunt din pin, iar viteza de propagare e mult mai mare. Din cauza vitezei vântului, acestea au scăpat de sub control.
Chiar dacă cei doi colegi ai mei francezi au fost răniți, noi facem față tuturor misiunilor la care ne solicită colegii francezi. Misiunile sunt tratate în dinamică, în funcție de cum evoluează lucrurile. Colegii noștri francezi sunt bucuroși că am venit aici să îi ajutăm”, a transmis Cristian Buhăianu, pentru Euronews România.