Premierul Japoniei a efectuat marți o vizită la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat Ministerul de Externe de la Tokyo. Fumio Kishida este astfel primul șef al Executivului de la Tokyo care vizitează o zonă de război de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
Prim-ministrul Kishida îi va "transmite preşedintelui Zelenski respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului ucrainean care îşi apără patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei şi a G7", a anunțat Ministerul japonez de Externe, într-un comunicat.
Fumio Kishida, "revoltat de cruzimea" din Bucea
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, s-a declarat "revoltat de cruzime" cu ocazia unei vizite-surpriză în localitatea Bucea, de lângă Kiev, devenită un simbol al atrocităților rusești împotriva civililor ucraineni.
"Îi reprezint pe cetățenii japonezi pentru a le transmite condoleanțe rudelor celor care și-au pierdut viața", a spus Fumio Kishida.
Ucraina a salutat vizita ca pe un "semn de solidaritate" din partea Japoniei, după mai bine de un an de invazie rusă în țară.
"Această vizită istorică este un semn de solidaritate și de cooperare puternică între Ucraina și Japonia. Suntem recunoscători Japoniei pentru sprijinul său puternic și pentru contribuția la viitoarea noastră victorie", a declarat ministrul adjunct de externe al Ucrainei, potrivit Euronews.
Premierul Japoniei a ajuns cu avionul în Polonia, de unde a luat trenul spre capitala ucraineană, pe aceeași rută pe care a folosit-o și Joe Biden, în urmă cu o lună. Kishida, care va prezida Summitul G7 din luna mai, este singurul lider al grupului celor mai dezvoltate state care nu a vizitat până acum Kievul.
Zelenski va participa la summitul G7 organizat în Japonia
Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat discuţiile "productive" pe care le-a purtat cu premierul nipon Fumio Kishida, în timpul vizitei la Kiev. Liderul ucrainean a lăudat ”voința foarte concretă" a Japoniei de a "proteja" Ucraina în faţa "terorii ruseşti".
"Având în vedere puterea Japoniei, leadershipul său în Asia pentru apărarea păcii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi responsabilitatea sa ca preşedinte (prin rotaţie) al G7, discuţiile de marţi pot avea un rezultat global", a precizat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.
De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat marți că va participa prin videoconferinţă la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, în Japonia.
"Am acceptat invitaţia (...) şi voi participa la summitul G7 la Hiroshima într-un format online", a declarat Volodimir Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev alături de premierul japonez.
Premierul Japoniei, singurul lider din G7 care nu a vizitat Ucraina de la începutul invaziei ruse
Potrivit sursei citate, Fumio Kishida era singurul lider membru al G7 care nu a fost însă la Kiev de la invazia rusă din februarie 2022. Premierul nipon a fost invitat în repetate rânduri pentru a vizita Ucraina. În februarie, preşedintele american Joe Biden a făcut şi el o vizită surpriză la Kiev.
Corespondenții din Polonia ai televiziunii japoneze NHK au filmat o maşină care îl transporta pe prim-ministru Kishida în oraşul Przemysl, de unde demnitarii străini se urcă adesea în tren spre Ucraina.
"Convoiul a intrat în gara Przemysl şi a parcat în faţa unui peron folosit de trenurile internaţionale către Ucraina. Premierul Kishida a coborât din prima maşină a convoiului şi s-a urcat în ultimul vagon al trenului", a transmis NHK, potrivit sursei citate.
Potrivit televiziunii japoneze, trenul s-a pus în mişcare la orele 01.30 (00.30 GMT).
Fumio Kishida este astfel primul premier japonez care vizitează o zonă de război de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Motivul pentru care Japonia nu acordă Ucrainei ajutor militar
Vizita premierului japonez coincide cu momentul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin. În centrul discuţiilor se află războiul din Ucraina.
Japonia s-a alăturat statelor occidentale care au impus sancțiuni împotriva Rusiei şi a oferit Kievului ajutorul său.
În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina.
De asemenea, Tokyo a trimis şi echipament defensiv şi s-a oferit să-i găzduiască pe cei care fug de conflict.
Japonia nu a oferit însă ajutor militar, deoarece Constituţia sa o obligă să îşi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive.