Premierul britanic Boris Johnson ar putea face obiectul unei moţiuni de cenzură, din cauza lipsei de susținere a membrilor din propriul partid. Anunțul a venit după ce la finalul săptămânii trecute şeful executivului a fost huiduit în timpul ceremoniilor de celebrare a domniei istorice de 70 de ani a reginei Elisabeta a II-a, relatează Agerpres.
Şeful executivului britanic se confruntă cu o presiune în creştere pe plan intern, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown la nivel naţional impus de pandemia de COVID-19. Johnson chiar a primit o amendă de la poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel.
Începe să piardă sprijin în partid
Zeci de parlamentari conservatori au pus deja sub semnul întrebării autoritatea lui Johnson (57 de ani) de a mai guverna ţara, care se confruntă cu riscul unei recesiuni economice pe fondul creşterii preţului carburanţilor şi al produselor alimentare.
Unii aleşi conservatori au anunţat că i-au cerut preşedintelui Comitetului 1922 al partidului, Graham Brady, supunerea la vot a unei moţiuni de cenzură. Dacă 54 de parlamentari conservatori solicită un astfel de vot, atunci Brady va trebui să declare atingerea pragului necesar pentru înaintarea unei moţiuni.
„Rebelii conservatori se aşteaptă ca Sir Graham Brady să facă o declaraţie în această dimineaţă conform căreia va exista o moţiune de cenzură la adresa lui Boris Johnson”, a scris pe Twitter Paul Brand, corespondentul postul ITV la parlament.
Dacă va exista o moţiune de cenzură, atunci 180 de parlamentari conservatori vor trebui să voteze contra lui Johnson pentru ca acesta să fie înlăturat de la conducerea guvernului - prag despre care unii conservatori afirmă că ar fi dificil de atins. În cazul în care moţiunea va trece, atunci Partidul Conservator va trebui să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.
Boris Johnson, ținta anchetelor din cauza petrecerilor organizate în pandemie
În urmă cu două săptămâni, postul ITV News a difuzat noi imagini cu Boris Johnson consumând alcool la o petrecere în Downing Street în noiembrie 2020, ceea ce i-a determinat pe unii politicieni din opoziţia laburistă să-l acuze din nou pe şeful executivului britanic de încălcarea regulilor adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului.
Poliţia britanică a anunţat că a finalizat ancheta privitoare la petrecerile desfăşurate la reşedinţa oficială din Downing Street a prim-ministrului Boris Johnson în perioada lockdown-urilor din timpul pandemiei, fiind emise în total 126 de amenzi. Amenzile se referă la opt date la care au avut loc petreceri în Downing Street şi în alte birouri guvernamentale între lunile mai 2020 şi aprilie 2021, când erau în vigoare măsuri de lockdown.
Pe 21 aprilie, parlamentul britanic a lansat o anchetă împotriva premierului Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare legislativul de la Londra prin reacţiile sale iniţiale la informaţii conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus. Johnson a prezentat scuze în parlament pentru că a participat la o petrecere în grădina din Downing Street 10, în timpul primului lockdown determinat de criza COVID-19, declarând că regretă ce a făcut şi că a crezut că întâlnirea respectivă, care a avut loc la 20 mai 2020, era o reuniune de muncă.
Conform mai multor media, petrecerea respectivă ar fi fost organizată în grădina din Downing Street pe 20 mai 2020 în prezenţa liderului conservator şi a soţiei sale, Carrie, într-o perioadă când interacţiunile sociale erau limitate drastic.
În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri.