Guvernul Portugaliei vrea să introducă timp de șase luni o cotă zero de TVA pentru 44 de produse alimentare de bază. Măsura are ca scop combaterea inflației ridicate, a anunțat șeful Executivului de la Lisabona, António Costa, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.
Portugalia aplică o cotă de TVA de 6% pentru alimente de bază, precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume. În schimb, alte produse alimentare și băuturi au o cotă de TVA de 13% sau de 23%.
Guvernul de la Lisabona vrea să suspende TVA la pâine, paste, orez, lapte, ouă, iaurt, brânză, ulei vegetal, unt, carne şi peşte ca urmare a unui acord convenit luni seara cu fermierii și distribuitorii. Măsura reducerii TVA la alimente ar urma să intre în vigoare în perioada aprilie-octombrie, odată cu o majorare a sprijinului financiar acordat fermierilor şi crescătorilor de animale. Facilitățile ar urma să coste statul portughez aproape 600 de milioane de euro.
Pachetul legislativ trebuie aprobat, însă, și de Parlamentul de la Lisabona, unde Guvernul lui António Costa beneficiază de sprijinul majorității.
Inflația în Portugalia depășește 8% din cauza invaziei Rusiei în Ucraina
În luna februarie, rata anuală a inflaţiei în Portugalia a ajuns la 8,2%, în scădere de la 8,4%, nivelul atins în ianuarie. Aceasta este mai mică decât inflația de 8,5% înregistrată de zona euro în luna februarie. Pe de altă parte, inflația la alimente a ajuns la 20,1%.
În Portugalia, tot mai mulți oameni susțin că fac față cu greu cheltuielilor din cauza unor salarii mai mici decât în alte state din Europa Occidentală. Premierul António Costa a dat vina pe invazia rusească din Ucraina pentru inflaţia ridicată şi a avertizat că preţurile vor continua să crească şi după ce va intra în vigoare TVA zero la alimente.
"Nimeni nu ştie cât de mult va dura războiul însă atâta timp cât va continua, există riscul ca costurile de producţie să crească şi mai mult", a spus premierul portughez.
În luna decembrie 2022, miniştrii de Finanțe ai statelor membre UE au fost de acord să confere guvernelor o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri şi servicii.