Partidul de dreapta PVV (Partidul Libertății), condus de Geert Wilders, a câștigat alegerile generale din Olanda, într-un mod destul de clar, deși oarecum surprinzător pentru mulți care nu credeau că, într-o țară ca Olanda, se poate întâmpla așa ceva.
Wilders, în vârstă de 60 de ani, este recunoscut drept un politician cu discurs islamofob și care a promis un referendum privind apartenența Olandei la Uniunea Europeană. Practic, el ar urma să organizeze un fel de "Nexit", după modelul "Brexit".
Geert Wilders, "cel mai mare coșmar al Uniunii Europene"
Specialiștii susțin că există motive suficiente ca acest Geert Wilders să fie considerat un coșmar pentru Uniunea Europeană, conform Politico, publicație care face o analiză pe această temă.
Chiar dacă am presupune că Wilders ar fi dispus să renunțe la acel referendum în schimbul puterii, victoria sa va transmite totuși un fior în instituțiile UE. Și dacă partidele centriste se unesc pentru a-l ține pe Wilders departe - din nou - ar putea exista urmări și un preț care va fi plătit, având în vedere că alegătorii olandezi ar urma să devină furioși.
Artizanul Brexit-ului, Nigel Farage, a demonstrat în Regatul Unit al Marii Britanii că nu trebuie să fii la putere pentru a fi un influent puternic.
Poate să existe în Olanda un "Nexit"?
Migrația a fost o problemă dominantă în alegerile din Olanda. Pentru politicienii UE, aceasta rămâne o preocupare presantă. Pe măsură ce numărul migranților continuă să crească, la fel crește și sprijinul pentru partidele de extremă dreapta în multe țări din Europa. În Italia, anul trecut, Giorgia Meloni a câștigat puterea. În Franța, mitingul național al lui Marine Le Pen rămâne o forță, pe locul secund în sondaje. În Germania, Alternativa pentru Germania a urcat, de asemenea, pe locul al doilea în ultimele luni.
În discursul său după victorie, Wilders a promis că va aborda ceea ce el a numit „un tsunami de azil” care a lovit Țările de Jos.
"Principalele motive pentru care alegătorii l-au susținut pe Wilders în aceste alegeri sunt agenda sa anti-migrație, urmată de pozițiile sale cu privire la criza costului vieții și în domeniul sănătății. Partidele principale l-au "validat" pe Wilders, făcând din migrație o problemă-cheie. Alegătorii s-ar fi putut gândi că, dacă această problemă este pusă în joc, de ce să nu voteze pentru original și să aleagă o copie?", a declarat Sarah de Lange, profesor de politică la Universitatea din Amsterdam, citată de Politico.
Pentru partidele de stânga, ceea ce s-a întâmplat în Țările de Jos a fost o demonstrație puternică pentru alianța social-ecologistă. Frans Timmermans, fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, a susținut această alianță de stânga, dar nici măcar așa nu s-a putut apropia de numărul votanților lui Wilders.
- PVV (Partidul Libertății) și-a adjudecat 37 de mandate, în timp ce alianța de stânga a lui Frans Timmermans s-a clasat pe locul al doilea, cu 25 de locuri. Partidul de centru-dreapta VVD a obținut 24 de locuri.
"Partide ca ale noastre sunt pe drum în întreaga Europă"
În iunie anul viitor, cele 27 de țări ale UE organizează alegeri pentru Parlamentul European. Tot atunci, țările din UE își aleg deputații europeni, iar Belgia organizează alegeri generale.
Succesul lui Wilders a fost remarcat și în Belgia, de liderul partidului flamand de extremă-dreapta, Tom Van Grieken, care dorește să transforme Flandra în regiune separatistă. El l-a felicitat pe Wilders și a făcut o remarcă: "Partide ca ale noastre sunt pe drum în întreaga Europă".
Prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán sărbătorește și el și anunță că „vântul schimbării a venit!”
Astfel, dacă va fi confirmată de rezultatele finale, victoria lui Wilders marchează o cotitură bruscă spre dreapta, care este privită cu îngrijorare în capitala Uniunii Europene, Bruxelles.
Imediat după ce a votat, Wilders a declarat: "S-ar putea să nu fie ceea ce doresc alte partide din Europa sau alte țări, dar hei, asta e democrația".
Wilders a avut mereu poziții anti-migrație și a spus că dorește închiderea granițelor și deportarea migranților sosiți ilegal. Numai că, în ciuda succesului care se profilează, este posibil ca Wilders să nu poată forma o coaliție de guvernare, mai ales după ce liderii celorlalte trei partide importante au spus că nu se vor alătura unei asemenea coaliții.
Geert Wilders a avut atitudini radicale în ceea ce privește migrația, pe care a numit-o "invazie islamică" și chiar i-a numit "gunoaie" pe marocani, iar la un moment dar, a și organizat concursuri pentru caricaturi ale profetului Mahomed. De altfel, justiția olandeză l-a găsit vinovat pentru insultarea marocanilor.
Victoria lui Geert Wilders ar putea împiedica aderarea României la Schengen
Acest succes electoral al lui Wilders va avea consecințe de amploare și în Europa. Pe lângă discursul anti-migrație și islamofob, el a promis că va reduce plățile Olandei către bugetul comunitar și va bloca intrarea oricăror noi membri, inclusiv a Ucrainei.
Iar consecințe ar putea exista și în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen, acolo unde dorește și România să acceadă, alături de Bulgaria. Existau speranțe că Austria va rămâne singurul opozant, după ce olandezii au renunțat să se mai opună aderării României, însă și-au menținut poziția în ceea ce o privește pe Bulgaria.
Numai că, în aceste condiții, discursul eurosceptic al partidului lui Wilders pune sub semnul întrebării eliminarea controalelor la frontierele cu țările UE în ceea ce le privește pe România și Bulgaria.