Piloții militari canadieni încep de astăzi cea de-a șasea misiune de poliție aeriană în România. Ceremonia de certificare a detașamentului canadian a avut loc la baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanța.
Despre câți militari este vorba și ce misiuni vor executa
180 de militari canadieni, piloți și personal tehnic au venit în România cu opt avioane de luptă CF-188 Hornet. Canadienii îi vor înlocui pe britanici care și-au încheiat misiunea anuală de patru luni pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Ei au venit în aprilie cu șase aeronave Eurofighter Typhoon. Au fost, prin rotație, trupe din celelalte țări ale NATO. În total, în România sunt, în acest moment, peste 5.500 de militari veniți sub egida NATO.
Ceremonia de astăzi marchează debutul oficial al misiunii piloților canadieni, al căror obiectiv este protejarea spațiului aerian al alianței și al țării noastre. Ei vor executa misiunile de poliție aeriană, alături de piloții români care vor zbura la rândul lor cu avioane F-16 Fighting Falcon și Mig 21 Lancer. Este cea de-a șasea misiune a piloților canadieni în România, ei fiind prezenți în fiecare an la baza Kogălniceanu, începând cu 2017. Misiunile de poliție aeriană întărită, ceea ce înseamnă reacție rapidă și descurajare au fost instituite de NATO, începând cu 2014, după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina și au fost intensificate după invazia de la începutul acestui an.
În această perioadă, de când au început aceste misiuni de poliție aeriană, avioanele alianței au interceptat în mai multe rânduri aeronave rusești deasupra Mării Negre, încercând să forțeze spațiul aerian românesc și cel al Alianței Nord-Atlantice.
Noi achiziții pentru piloții români
Piloții români zboară pe două tipuri de aeronave: F-16 Fighting Falcon, cumpărate din Portugalia, și Mig Lancer, care vor fi retrase din activitate, primăvara viitoare. Anul acesta avioanele Mig au fost ținute la sol, timp de o lună, în contextul implicării lor într-un accident. Mig-urile vor fi înlocuite cu două escadrile de F-16, mai precis 36 de avioane cumpărate din Norvegia, prin proiect de lege aprobat de guvern și trimis către Parlament, o achiziție ridicată la aproape jumătate de miliard de euro. În acel moment, România va avea trei escadrile de avioane F-16 Fighting Falcon, pentru a efectua misiuni de poliție aeriană și de apărare a spațiului aerian al României și al NATO.
Baza Mihail Kogălniceanu este în prezent singura baza militară din România unde au fost aceste tipuri de misiuni aeriene. Ele au loc în zona Mării Baltice, adică zona de implementare nord, și-n zona Mării Negre, adică zona de implementare sud, aparținând României și Bulgariei. Piloții celor două țări riverane Mării Negre sunt asistați pe rând, în fiecare an, de piloți militari din statele aliate.