Mai mult de 120 de delfini au fost găsiți morți în zona amazoniană a Braziliei. Aceștia ar fi murit din cauza creșterii temperaturii apelor și a secetei crescute, după primele estimări, însă unii oameni de știință cercetează și o posibilă infecție cu o bacterie.
Potrivit unor cercetători de la Institutul Mamiraua, alți doi delfini au fost găsiți morți luni, în zona lacului Tefe, după cum arată un videoclip postat de acest institut. În regiunea fluviului Amazon se află mulți delfini de culoare roz, o specie unică, de apă dulce, care se găsește doar în râurile din America de Sud și reprezintă una dintre puținele specii de delfini de apă dulce rămase în lume. Ciclul lor de reproducție este lent, așa că specia devine vulnerabilă la astfel de amenințări.
Delfinii ar fi murit din cauza apei prea calde
Au murit și mii de pești, iar potrivit experților, mulți alți delfini ar putea avea și ei aceeași soartă dacă temperatura apei rămâne ridicată, după cum cred și cercetătorii.
Săptămâna trecută, temperatura apei din lacul Tefe și celelalte lacuri învecinate a depășit 39 de grade. Institutul Chico Mendes pentru Conservarea Biodiversității al guvernului brazilian, care gestionează zonele de conservare, a declarat săptămâna trecută că a trimis echipe de medici veterinari și experți în mamifere acvatice pentru a investiga decesele.
În total, în lacul Tefe sunt aproximativ 1.400 de delfini, potrivit lui Miriam Marmontel, cercetătoare la institutul Mamiraua. Iar decesele din aceste zile reprezintă aproximativ 10 la sută din populația lor, ceea ce este foarte mult și poate amenința supraviețuirea speciei.
Guvernatorul regiunii, Wilson Lima, a declarat vineri stare de urgență, din cauza secetei. Nicson Marreira, primarul orașului Tefe, cu 60.000 de locuitori, a spus că guvernul nu a putut livra alimente direct unor comunități izolate, deoarece râurile sunt secate.
"Multe comunități devin izolate, fără acces la apă potabilă, fără acces la râu, care este principalul lor mijloc de transport", a spus, potrivit AP, Ayan Fleischmann, coordonatorul geospațial la Institutul Mamirauá. Acesta susține că temperatura apei era de 32 de grade vineri, iar duminică a ajuns la 38-39, ceea ce înseamnă cu peste 10 grade mai mult decât media normală.