Update: Nu mai puțin de 28 de persoane au fost arestate preventiv și una a fost plasată sub control judiciar după perchezițiile făcute în Operațiunea ”Școala”.
Procurorii și polițiștii au destructurat o grupare care vindea droguri tinerilor din județele Iași și Vaslui, inclusiv în apropierea unor licee și universități.
După cele 54 de percheziții făcute în mai multe orașe, printre care și București, au fost reținuți 29 de suspecți cu vârste cuprinse între 16 și 51 de ani.
În cazul a doi minori va fi făcută și o expertiză medico-legală pentru a se stabili dacă au săvărșit faptele cu discernământ și dacă pot răspunde penal. Anchetatorii au găsit la percheziții mai multe tipuri de droguri, instrumentele folosite de suspecți și peste 120.000 de lei.
În plus, au ridicat documente și de la Spitalul de Copii Sfânta Maria, unde aproximativ 50 de minori au primit îngrijiri medicale după ce au consumat substanțe interzise.
”Sunt centrele de detenție pregătite să lucreze cu acești copii care nu știu, au consumare, acționa recreațional sau poate au adicție. Ce facem cu ei, oamenii ăia, copiii ăia care au începând cu vârsta de 13 ani, în afară de faptul că vor ajunge, în funcție de vârstă, la pușcărie sau în centru, de o detenție, da, care nu cred că sunt pregătite să lucreze cu consumatori cu adicție și cu probleme, că dacă au consumat doar recreațional e mai ușor, nu știu ce, ce se întâmplă cu ei, adică e tigma socială.
Probabil că toată școala vorbește acum despre copilul de 13 ani arestat pentru că l-au prins cu un joi. În alte țări, măsurile sunt deci, în niciun caz nu este arestarea, ci sunt mă măsuri educative, de consiliere, de reabilitare. Trebuie să începem să facem educație acestor copii în legătură cu consumul de droguri.”, a declarat Alina Dumitru fondator ONG
Știrea inițială: Zeci de elevi și studenți din mai multe orașe sunt anchetați după ce au fost acuzați de de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive, săvârșite în special în mediile școlare, transmite Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iași.
Procurorii DIICOT Iași, alături de ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, au descins în 50 de locații din Iași, București, Galați, Pașcani și Podu Iloaiei. Ancheta vizează traficul de droguri și substanțe psihoactive, mai ales în mediile școlare.
Procurorii investighează 40 de suspecți, majoritatea elevi și studenți, despre care există suspiciuni că ar fi implicați în distribuirea și consumul de substanțe interzise. Aproximativ 70 de consumatori, printre care mulți adolescenți, vor fi audiați la sediul DIICOT Iași.
Pentru sprijinirea anchetei, autoritățile au colaborat cu Inspectoratul Școlar Județean, DGASPC Iași și Spitalul de Copii „Sf. Maria”, care se ocupă de monitorizarea cazurilor de intoxicații în rândul minorilor.
Traficul de droguri în rândul tinerilor a devenit o problemă majoră. Autoritățile trag un semnal de alarmă și cer sprijinul părinților, profesorilor și comunității pentru a opri acest fenomen periculos.
Cei implicați vor fi audiați, iar ancheta continuă pentru a aduna cât mai multe dovezi. Toți cei vizați beneficiază de prezumția de nevinovăție până la finalizarea procesului.
Această operațiune este un pas important în combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor și arată determinarea autorităților de a proteja viitorul elevilor și studenților.