În mod absurd, pensiunile pot fi certificate, potrivit legislației în vigoare, fără să prezinte autorizațiile de construire sau de securitate la incendiu, a declarat ministrul Turismului, la Euronews România. Radu Oprea a explicat că reprezentanții Fermei Dacilor au primit inițial certificat de clasificare la o stea, iar în 2017 au cerut încadrarea la trei stele.
De asemenea, ministrul Turismului anunță că a vorbit cu șeful DSU, Raed Arafat, pentru modificarea legislației, în așa fel încât certificările hotelurilor și pensiunilor să se facă doar în baza tuturor autorizațiilor cerute de lege.
În direct la Euronews România, Radu Oprea a explicat că pensiunea ”Ferma Dacilor” funcționa din perspectiva Ministerului Turismului ”cu o clasificare o stea la 14 camere, 28 de locuri de cazare”.
Ministerul Turismului poate certifica pensiuni chiar dacă nu au autorizație de construire sau aviz ISU
”Răspunsul astăzi este da, în conformitate cu legea, pentru că cererea a fost făcută pe cameră de închiriat de o stea care nu prevede o autorizare din perspectiva securității la incendiu, pentru că această cameră de închiriat poate fi camera din apartamentul dumneavoastră. Poate fi camera din apartamentul bunicii sau din casa de la țară.
Pot fi camere de închiriat în construcții deja existente și pentru astfel de construcții este minimum, minimorum, cel mai mic standard pe care îl clasificăm - standardul cameră de închiriat.
În 2017, a mai fost făcută o solicitare pentru trei stele, cred că a fost. După ce se face solicitare, se acordă o certificare provizorie în 20 de zile, un termen maxim în care cei care sunt în zona de control din partea Ministerului Turismului trebuie să meargă și să vadă capacitatea turistică.
Când au fost în control în 2017, au constatat că funcționa fără avea o astfel de certificare și i s-a aplicat o amendă de 40.000 de lei”, a explicat Radu Oprea.
Radu Oprea vrea schimbarea legislației
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a precizat că în România nu există în acest moment o instituție care să verifice toate avizele.
”Nu există din câte știu eu o astfel de instituție. Am avut o conversație telefonică cu domnul Arafat pentru a vedea ce pot face ca modificări legislative.
Ceea ce am solicitat colegilor astăzi este ca dacă nu exista în legislația nicio responsabilitate în zona Ministerului Turismului de verificare a autorizației de construire, să introducă în ordinul de ministru suplimentar față de înregistrarea la Registrul Comerțului care vorbea despre acea autorizare în baza declarației pe propria răspundere să solicit autorizația de construire care are parte integrată autorizația de securitate la incendiu, avizul ISU, sau pentru clădirile deja existente, un extras de carte funciară care să fie cu destinația de cazare turistică, pentru ca să putem avea o legătură între ceea ce face Ministerul Turismului astăzi - clasificare standardului și să fim clari că acel standard există și din perspectiva siguranței construcției care înseamnă autorizație de construire, dar și partea de securitate la incendiu”, a explicat ministrul.
Cum sunt certificate pensiunile și hotelurile de către Ministerul Turismului
”Clasificarea pe care o dăm la Ministerul Turismului este o clasificare a standardului pe care turistul îl primește - o stea, două, trei, patru, cinci în cazul hotelurilor. O margaretă până la patru în cazul pensiunilor.
Este o certificare de standard care spune că la un număr de margarete sau stele știm că vom avea o cameră cu o anumită dimensiune, cu lampă, prosoape, aparat de uscat, detalii care certifică un anumit standard. Asta face Ministerul Turismului - certifică acest standard și îl și verifică că se respectă..
Astăzi, legislația, o certificare se va pe baza cererii făcută de către operatorul din domeniul turismului și sunt un anumit număr de cereri, formulare care se completează și sunt în special axate pe aceste dotări pe care ar trebui să le ai pentru a certifica un anumit standard de calitate.
Subiectul care poate avea legătură cu partea de autorizare care o fac alte instituții ale statului român - Primăriile care emit autorizația de construire - care are ca parte integrantă avizul de securitate la incendiu este legată de construcție.
Teoretic și practic, ar trebui ca după ce o construcție este gata să vii să te certifici din perspectiva standardului de calitate.
Legătura între acestea era că noi solicitam, în conformitate cu legislația actuală, înregistrarea la Registrul Comerțului care printr-o lege din 2004, art 15, vorbește despre autorizația de funcționare care se face în baza declarației pe propria răspundere a administratorului”, a explicat Oprea, la Euronews România.