Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European cere audierea directorului Tiktok. Influențarea campaniilor electorale, abordată din nou la Strasbourg

Discuțiile cu reprezentanții TikTok nu au fost mulțumitoare, de aceea un grup politic din Parlamentul European cere oficial audierea directorului executiv al companiei. Eurodeputații consideră că modul de acțiune al TikTok ar putea încălca regulile în domeniul digital, așa numitul Digital Services Act.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Eurodeputații care au fost prezenți la această audiere au spus în general, cu puține excepții, că cele două reprezentante ale companiei Tiktok au eludat cu bună știință, nu știu dacă și cu eleganță, răspunsurile la întrebările care le-au fost puse. Cei de la Tiktok recunosc că există un cod de conduită, dar cum este respectat nu au știut că spună sau nu au vrut să spună.

Au amintit, în schimb, că au eliminat trei conturi false, posibil înainte de acest prim tur în România. Unul ar fi fost legat direct de canalul rusesc Sputnik, eliminat cu ceva timp înainte și reapărut acum. Altele erau conturi din care era alimentată propaganda pentru unul dintre candidații în alegerile prezidențiale din România.”

„Eliminarea a trei conturi nu reprezintă nimic măcar secarea unei picături dintr-un ocean”

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Faptul că au fost eliminate trei conturi, nu contează cât de stufoasă e structura din spatele acestor trei conturi, nu înseamnă nimic pentru că dacă ne uităm la ceea ce înseamnă o analiză a influenței new media în campania electorală, ne dăm seama de fapt eliminarea a trei conturi nu reprezintă nimic măcar secarea unei picături dintr-un ocean. E suficient ca un alt cont să rămână activ cu zeci, sute, chiar milioane de reacții și de repostări ulterioare. E piatra care se rostogolește și duce la acest efect.

„Avem un tur doi pe 8 decembrie. E bine că-l avem acum”

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Avem un tur doi pe 8 decembrie. E bine că-l avem acum în care vom avea de ales între un candidat care a apărut parcă de nicăieri, despre care nu știam mai nimic cu multă vreme în urmă. Sau cei care nu suntem neapărat adepții teoriilor conspirațiilor și cei care mai și citim și nu credem că aici sub clădirea de unde emitem noi începe un tunel dacic care duce probabil unul până la Istanbul și are o ramificație spre Sofia.

Eu știu, în calitate de chimist de bază, că apa e H2O. Acum aflu altceva, că apa e microparticulă de plastic. Îmi dau seama că am făcut degeaba o facultate în domeniu și că am fost prost informat”

„Cei de la Tiktok nu au răspuns la niciuna dintre îngrijorările ridicate de cei din Comisie„

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Cei de la Tiktok nu au răspuns la niciuna dintre îngrijorările ridicate de cei din Comisie. De aceea, va fi o urmare. Sunt convins că va fi o urmare, după cum avem și niște anunțuri.

A existat o cerere oficială a unui grup politic din Parlamentul European, prin șefa acestui grup către președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, să îl cheme la discuții pe șeful cel mare al Tiktok, directorul executiv.

El a mai fost în SUA la discuții în fața Cogresului. Că va veni și în Parlamentului European, rămâne de văzut pentru că această companie plecată din China, dar care acum e Hong Kong, dar nu livrează date Guvernului din China, Hong Kong-ul fiind sub suveranitatea Chinei, de fapt, ar putea să adopte o atitudine sfidătoare.”

Provocările popularizare de rețelele de socializare: „E o dovadă cât de nocivă poate fi o astfel de rețea care se grefează primul ei de acțiune pe lipsa de educație”.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „E bine că în Uniunea Europeană avem acest Digital Services Act (DSA), numai că important este să fie și respectat, pentru că, după cum am văzut în foarte multe campanii, nu neapărat prezidențiale și nu neapărat electorale, am văzut tâmpenia aceea cu copiii care se aruncă cu brațul înainte, o provocare pe Tiktok, pentru a-l imita pe Superman.

Superman e un film. Încă nu l-a văzut nimeni în realitate că zboară.

Să îți rupi mâna ca un idiot, nu pot să spun altfel, încercând să răspunzi la o provocare fără nicio noimă e o dovadă cât de nocivă poate fi o astfel de rețea care se grefează primul ei de acțiune pe lipsa de educație”.

Australia a aprobat interzicerea accesului copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Urmarea extremă ar fi interzicerea Tiktok. Nu e o noutate. Există foarte multe state care au interzis pe telefoanele oficiale ale instituțiilor folosirea acestei platforme.

Uite cum e în Australia. Tocmai a aprobat Parlamentul interzicerea accesului copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale. Cum o s-o facă rămâne să vedem.

Dacă există destulă voință și un scop, haide să-i spunem, măreț pentru binele public în spatele acestei intenții, sigur se găsesc și soluții. Așa cum s-a găsit o soluție pentru a dovedi că ai 18 ani când intru pe site-urile porno. Trebuie să spui că ai 18 ani, nu verifică nimeni”

New media poate să fie și dăunătoare. S-a dovedit acest lucru.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Există o intenție pornită de la o îngrijorare în plan mondial, că new media poate să fie și dăunătoare. S-a dovedit acest lucru. Sunt oameni, copii care au murit în urma unor provocări stupide, lansate pe astfel de rețele.

Sunt state care au avut de suferit, altele s-au trezit între timp. De exemplu, l-am avut pe premierul Ungariei, Viktor Orban, care zilele trecute plângea de mila României. Apreciez acest lucru: spunea că se întâmplă acum în România e un experiment de laborator din care Ungaria va trage concluzii și va învăța.

Avem Germania care a creat serviciul secret și Bundestagul au creat o comisie specială pentru neingerința străinilor în alegerile care vor avea loc la începutul anului viitor. Deci, măsuri pot fi luate pentru că statele au dreptul să se protejeze.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE