Parlamentarii ruși au adoptat miercuri un proiect de lege care permite foștilor deținuți și celor care execută în prezent pedepse de închisoare să se alăture invaziei în curs de desfășurare din Ucraina, potrivit Euronews.com.
Noua măsură, adoptată în primă lectură, ar șterge cazierul judiciar al celor care participă la viitoarele mobilizări în cadrul forțelor armate ruse. Până acum, legislația rusă interzicea în mod explicit Ministerului Apărării să încheie contracte cu persoane care au un cazier judiciar activ sau sunt încarcerate.
Grupul Wagner recruta prizonieri
În timp ce rapoartele indică faptul că soldații au fost atrași din vasta populație penitenciară a Rusiei pentru a servi în Ucraina cel puțin din vara anului trecut - cei mai mulți dintre ei s-au alăturat grupului de mercenari Wagner - acest lucru s-a făcut fie în mod extralegal, fie prin intermediul unor grațieri prezidențiale secrete.
Wagner a încetat să recruteze prizonieri în jurul lunii februarie a acestui an, cărora li s-a cerut să semneze în schimb contracte cu Ministerul Apărării. Măsura a fost interpretată de analiști ca un indiciu al înrăutățirii relației dintre liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și autoritățile ruse.
Noua lege va permite soldaților să treacă direct de la o colonie penală, închisoare sau centru de detenție preventivă la linia de front, Moscova ridicând în noiembrie interdicția de a înrola foști deținuți.
O practică care înainte se făcea în mod arbitrar va fi acum legalizată și formalizată, ca urmare a votului din Duma. Marți, președintele rus Vladimir Putin a confirmat că "semnează decrete privind grațierea prizonierilor care fac parte din Operațiunea militară specială", potrivit agenției de stat ruse Tass.
Autoritățile ruse continuă să se refere la invazia în curs de desfășurare ca la o "Operațiune militară specială", un termen pe care Putin a început să îl folosească în ajunul lansării asaltului și al anexării unor părți din estul Ucrainei.
Au fost făcute mai multe schimbări
Putin a declarat că rata de recidivă în rândul foștilor deținuți care au participat la invazie este "scăzută". "În rândul participanților la Operațiunea militară specială există recidive de aproximativ 0,4%", a declarat el marți jurnaliștilor.
Atunci când proiectul de lege a fost propus la sfârșitul lunii mai, susținătorii săi din Comisia pentru apărare a Dumei au indicat că "a fost identificat un număr semnificativ de cetățeni care doresc să intre în serviciul militar în baza unui contract, din rândul celor cu care nu poate fi încheiat un contract".
Proiectul de lege cuprinde o excepție pentru cei care "au comis infracțiuni împotriva integrității sexuale, sunt condamnați pentru terorism, înaltă trădare, spionaj și alte... infracțiuni deosebit de grave".
Putin a declarat că cei care comit din nou infracțiuni după ce au servit în forțele armate nu vor fi exonerați de urmărirea penală.
De asemenea, proiectul de lege le permite acum celor considerați ca având "aptitudini limitate" să servească prin creșterea limitei de vârstă a celor pe care ministerul îi poate înrola în forțele armate în perioada de mobilizare, de lege marțială sau în condiții de război.
Pentru ofițerii superiori din cadrul armatei, inclusiv coloneii generali și amiralii, limita de vârstă va fi acum de 70 de ani, în timp ce limita pentru celelalte grade militare va fi acum de 65 de ani.