Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Părinții de gemeni, tripleți sau multipleți ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea bebelușilor

Părinții de gemeni, tripleți, cvadrupleți ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea nou-născuților sau vor putea opta pentru un asistent plătit cu ajutor financiar de la stat pentru respectiva perioadă. Măsura este obiectul unei propuneri legislative depuse recent în Parlament și o inițiativă pentru sporirea natalității și combaterea scăderii demografice din țara noastră.

Proiect: Concediu simultan de jumătate de an pentru părinții de gemeni, tripleți sau multipleți

Numai anul trecut, în România, s-au născut peste 2.000 perechi de gemeni, arată datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Tendința ar putea fi una crescătoare. Potrivit unor studii internaționale, rata globală a nașterilor de gemeni a crescut după anii 1980 cu o treime. În prezent, se nasc anual 1,6 milioane de perechi de gemeni, ca efect al tratamentelor de fertilitate urmate de cupluri.

Parlamentul propune acum ca ambii părinți să beneficieze fiecare de șase luni de concediu de creștere a nou-născuților, nu doar de cele două luni pe care le poate primi în prezent al doilea părinte.

Eva Andreea Csep, inițiatoarea proiectului, deputată UDMR: Trebuie să scădem din aceste greutăți și aici intervine statul și sprijină familia, familia în care în loc de unul ajung doi sau chiar trei copii, familia a căror rutină zilnică, deja și cu un singur copil, se schimbă. Ce se întâmplă când vin deodată doi? Și cheltuielile familiei cresc, trebuie să ne îngrijim de scutece, scosul la plimbare, alimentația acelui copil. Astfel, putem să asigurăm prezența tatălui concomitent cu prezența mamei și pentru dezvoltarea unei armonii de familie.

Cele patru luni suplimentare vor fi acoperite de stat, efortul bugetar estimat fiind de puțin peste 36 milioane de lei. Părinții pot opta și pentru angajarea unei persoane care să o ajute pe mamă la îngrijirea micuților.

Eva Andreea Csep, inițiatoarea proiectului, deputată UDMR: Putem să oferim chiar până la vârsta de șase luni a gemenilor acest asistent care ajută pe mamă, ca să îmbrace acei copii, ca să schimbe scutecele, ca să alăpteze și să schimbe între alăptat acei copii, să-i pregătească pentru plimbare.

În Europa, nașterile și familiile cu mai mulți copii sunt sprijinite printr-o serie de măsuri combinate. Germania este un astfel de exemplu.

Natascha Stoltze, juristă: Părinții primesc pentru fiecare copil cel puțin 250 de euro, începând din prima lună după naștere. Avem, de asemenea, sprijin financiar atunci când părinții iau o pauză de la muncă. Astfel, primesc, timp de un an, 60%, din venitul lor obișnuit, însă doar un părinte poate lua 12 luni de pauză sau pot împărți această perioadă. Când ești student și ai un copil, statul oferă un sprijin, astfel încât să poți face față programului de studiu și îngrijirii copilului.

Specialiștii avertiează că până în 2050 vor mai rămâne în România doar 14 milioane de oameni dacă nu vor fi exista măsuri eficiente care să stopeze declinul.

Bogdan Bucur, lector universitar sociologie, SNSPA: Natalitatea poate fi stimulată, reglată de către un stat prin patru tipuri de politici publice. Încurajarea, stimularea politicilor de creștere a copilului. Aici, avem grădinițe, avem școli, creșe, avem posibilitatea de a sprijini achiziționarea de produse specifice pentru copii mici la prețuri subvenționate sau chiar gratuit, oferite prin sistemul de creșe. A doua categorie, un program mai bun la locul de muncă, oferirea de bone gratuit, susținere financiară. Trei, susținere financiară directă, ceea ce a încercat să facă Spania, și anume să intre câteva mii de euro pe card mamei în momentul în care a născut copilul. Și patru, ceea ce se cheamă politici de susținerel pentru programele de tip FIV, nașterea asistată medical.

În prezent, populația României scade dramatic de la un an la altul. În luna iulie a acestui an s-au născut peste 14.500 de copii. Deși procentul este în creștere comparativ cu perioada similară a anului trecut, sporul demografic se menține negativ, numărul persoanelor decedate fiind de 1,6 ori mai mare decât cel al nașterilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE