Pensionarea suveranilor pontifi nu ar trebui să devină o modă. Declarația aparține Papei Francisc, care a afirmat că pontifii care aleg să demisioneze în loc să conducă Biserica până la finele vieții nu ar trebui să devină o chestiune comună în Biserica Romano-Catolică și să se întâmple doar în circumstanțe cu adevărat excepționale.
Declarațiile Papei au fost făcute în timpul unor discuții private cu confrați iezuiți în cadrul recentei sale călătorii în Republica Democrată Congo, relatează Reuters.
Afirmațiile sale pot fi considerate drept o schimbare de optică, în contrast cu poziționăriile anterioare, prin care Papa Francisc sublinia că durata de viață mai lungă și progresele din domeniul medical ar putea face din papii pensionați o instituție în Biserică.
Cotidianul La Stampa a publicat joi observațiile Papei într-un articol scris de părintele Antonio Spadaro, un preot iezuit din Roma, care participă la întâlniri și scrie despre ele ulterior, cu permisiunea papei.
Pe 2 februarie, la Kinshasa, Francisc a fost întrebat despre informațiile apărute în presă potrivit cărora ar putea demisiona, mai arată sursa citată.
El a reiterat o declarație făcută pentru prima dată unui ziar spaniol în decembrie, potrivit căreia, la câteva luni după alegerea sa în 2013, a dat unui oficial al Vaticanului o scrisoare de demisie care să fie folosită în cazul în care într-o zi ar fi suferit o afecțiune medicală gravă care l-ar fi lăsat permanent inconștient și incapabil să ia decizii.
Misiunea papală, pe viață
"Totuși, acest lucru nu înseamnă în niciun caz că pensionarea papilor ar trebui să devină, să spunem, o modă, un lucru normal", a întărit acesta.
"Eu cred că misiunea papală ar trebui să fie pe viață. Nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să fie așa... tradiția istorică este importantă. Dacă am pleca urechea la toate bârfele, atunci ar trebui să schimbăm papii la fiecare șase luni", a mai precizat el.
În 2013, Papa Benedict, invocând o stare de sănătate fizică și mentală fragilă, a devenit primul suveran pontif care a demisionat în ultimii 600 de ani.
El a mai trăit încă aproape 10 ani și, potrivit unor apropiați, și-a păstrat luciditatea până cu câteva zile înainte de moartea sa, la 31 decembrie anul trecut.
Benedict a continuat să scrie și a primit vizitatori, care uneori dădeau publicității o serie de declarații ale sale, care alimentau o facțiune conservatoare a Bisericii Catolice, nemulțumită de perioada de pontificat a lui Francisc.