Peste 24.000 de oameni au murit în Turcia și Siria în urma puternicelor seisme de luni. Operațiunile de căutare continuă deși scad șansele au trecut aproape 130 de ore de la cutremurul care a zguduit Turcia.
Orașul Antakya este aproape părăsit, au mai rămas doar oamenii care așteaptă să-și înmormânteze rudele. Jurnalista Euronews România Maria Moiș transmite din Turcia, din zonele afectate de cutremur. A fost în Antakya și acum se afla într-o altă regiune afectată, în Adana.
Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Oamenii rezistă foarte greu pentru că cel mai greu este să treci peste nopțile geroase. Chiar dacă ne aflăm în Turcia și aproape de Mediterană temperaturile scad sub zero grade. Își fac foc în afara blocurilor, ei nu își doresc să intre în case, majoritatea nici nu mai există, dar și acolo unde blocurile au rămas în picioare ele sunt fie înclinate, fie nu mai au pereți, deci oamenii nu mai au unde să locuiască, foarte mulți deja au plecat, cel puțin din Antakya, acolo unde orașul a fost afectat în proporție de peste 90%, dacă nu chiar 100%. Noi ne-am plimbat pe străzi timp de trei zile și nu am văzut o singură clădire care să nu fie avariată.
Este o luptă pentru supraviețuire acum în Antakya, cei care au rămas sunt cei care vor să se asigure că rudele lor sunt înmormântate și cei care mai așteaptă. Sunt oameni care stau pe același scaun de șase zile și așteaptă cu speranță că poate cei dragi vor fi recuperați de sub dărâmături, dar șansele sunt foarte mici, având în vedere că a trecut atât de mult timp. Ajutoarele care vin acum în Turcia sunt absolut necesare pentru că altfel nu au cum să supraviețuiască, cel puțin în Antakya nu există magazine deschise, oamenii nu au acces la apă potabilă, nu au acces la nimic.”
Care este situația în Adana?
Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Noi transmitem acum din Adana, o altă regiune dintre cele 10 afectate. Aici lucrurile se desfășoară normal, au fost doar 11 clădiri afectate. Sună cinic să facem această comparație, dar este necesară pentru a vedea proporțiile dezastrului din alte orașe, care au fost complet la pământ și unde nu este acces la energie electrică, stațiile de benzinărie sunt închise, oamenii aceia sunt pur și simplu deconectați de lumea reală.
În spatele meu a fost un bloc de 14 etaje care s-a prăbușit. Durează șase zile și încă nu au luat toate sutele de beton, mașini care au fost pur și simplu distruse sub presiunea blocului care a căzut. Aici au murit 91 de persoane, cele care se aflau în interiorul acestei clădiri în dimineața zilei de luni. În Adana sunt complexuri cu clădiri foarte înalte, 14, 17 etaje. Doar 11 blocuri s-au prăbușit, iar localnicii spun că asta arată nu au avut o structură de rezistență bună.
În Turcia începe acum o vânătoare pentru a-i prinde pe dezvoltatorii imobiliari care au ridicat acest construcții nesigure. Oamenii îi acuză pe aceștia că au construit morminte și nu clădiri de locuit.”