Adunarea Generală a ONU va vota o rezoluție privind încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. Demersul vine după avertismentele repetate în ceea ce privește o catastrofă umanitară care este deja în desfășurare, iar foametea se agravează în rândul palestinienilor. Rezoluția nu va avea caracter obligatoriu.
Foarte mulți civili au murit în acest conflict care ține deja de mai bine de două luni. În urmă cu câteva zile, în Consiliul de Securitate s-a respins, prin veto, o încetare a focului, iar președintele Joe Biden a spus că există neînțelegeri între el și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.
ONU vrea încetarea focului în Gaza
Între timp, Washington Post susține că a apărut o o informație conform căreia armata israeliană ar fi folosit muniție cu fosfor alb, care ar fi fost furnizată de SUA, în atacuri din sudul Libanului, din 10 și 11 octombrie, în urma cărora au fost răniți cel puțin nouă civili.
La început, doar s-a presupus că este vorba de fosfor alb, după o analiză făcută la acea vreme de Human Rights Watch, care spune că au fost "mai multe explozii aeriene de fosfor alb, după focuri de artilerie deasupra portului oraşului Gaza şi a două localităţi rurale de-a lungul frontierei dintre Israel şi Liban".
Sursa citată susține că "ar trebui făcute investigații pentru crime de război", după investigațiile făcute de echipa Washington Post asupra unor fragmente de obuz găsite întrun mic sat. Au fost găsite rămășițe a trei proiectile de artilerie, de 155 de milimetri, care au fost trase din Dheira, în apropierea graniței, iar rezultatul a fost un incendiu care a distrus cel puțin patru case, după cum susțin localnicii, care au simțit un miros specific de fosfor.
Atunci când muniția trasă explodează, fosforul alb se aprinde automat în aer, iar particulele se lipesc de piele, provocând arsuri grave, potențial fatale și leziuni respiratorii. În conformitate cu dreptul umanitar internațional, utilizarea acestor arme este interzisă în zonele civile.
Pe obuzele găsite a fost observat faptul că seria lor se potrivește cu nomenclatura utilizată de armata SUA clasifica muniţiile produse pe plan intern, conform experților. Inscripția arată că muniția a fost fabricată în Louisiana şi Arkansas, în 1989 şi 1992.
Israelul a mai fost acuzat că utilizează muniție cu fosfor și în 2008, într-o ofensivă din Gaza.