Este pericol biologic uriaș în Sudan, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, după ce un laborator în care se află virusuri extrem de contagioase, precum holera și pojarul, a fost ocupat de un grup armat.
Pe de alta parte, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că alți doi cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de 24 aprilie, cu un zbor organizat de către autoritățile suedeze.
MAE adaugă faptul că un alt cetățean român s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt. La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 11 cetățeni români și 4 membri de familie.
Luptele dintre armata sudaneză și grupul numit Forțele de Sprijin Rapid s-au soldat până acum cu 460 de morți și peste 4.000 de răniți. De asemenea, conflictul a provocat distrugeri masive în capitala țării.
Potrivit unui reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, ocuparea Laboratorului de Sănătate Publică este un lucru deosebit de periculos, nu doar pentru Sudan, cât și pentru țările vecine.
Dr. Nima Saeed Abid, Reprezentantul OMS în Sudan: Acest lucru este extrem, extrem de periculos, pentru că avem mostre de poliomielită în laborator, de rujeolă, de holeră. Așadar, există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea Laboratorului Central de Sănătate Publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante.
Reprezentantul OMS a mai adăugat că tot personalul medical a fost evacuat din laborator, astfel că nu mai sunt specialiști care să aibă grijă de ce se întâmplă cu mostrele periculoase.
Pe de altă parte, luptele au reizbucnit în anumite provincii din Sudan, în ciuda unui acord de încetare a focului, agreat ieri de părțile implicate în conflict.