Viața oamenilor din localitățile din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, a devenit un adevărat coșmar. După fiecare explozie se gândesc cu groază că ar putea urma ceea ce e mai rău – o catastrofă nucleară.
Natalia, mama a trei copii, spune că nici bombardamentele nu o mai sperie atât de mult, comparativ cu pericolul unor scurgeri masive radioactive. Ea trăiește în satul Zoria, la numai 20 de kilometri de centrală. În sat au mai rămas 400 de oameni dintre cei o mie care locuiau până la război, restul au fugit.
„Sigur, centrala nucleară, fiindcă toți vor fi afectați și copiii, și adulții. Cel mai înfricoșător este că centrala nucleară ar putea să fie aruncată în aer. E în preajmă”, spune Natalia.
Olexandr, un fermier în vârstă de 31 de ani, spune că deseori vede cum zboară rachetele și că este foarte periculos să muncească în câmp. Soția și fiica lor de șase ani au fugit în Polonia.
„Da, ne facem griji. Suntem destul de aproape, distanța e mică, sunt doar vreo 18 kilometri pe linie dreaptă. Din cauza războiului există multe pericole. Dar, slavă domnului, am reușit să strângem grâul”, spune Olexandr.
Autoritățile distribuie populației din zonă pastile de iod. Acestea pot fi ridicate de la spitale sau de la școli, acolo oamenii sunt informați când și cum să le administreze.
Localnicii se tem
„Bineînțeles, îmi fac griji pentru sănătatea mea și a familiei mele. Dar, în general, încerc să gândesc pozitiv și nu mă concentrez pe lucruri rele, că ceva ar putea să se întâmple, că ar putea să se producă un accident. Încerc să trăiesc cu ziua de astăzi, mă bucur, dar, totodată, încerc să mă protejez pe mine și pe familia mea.”
„Am venit să obținem pastila de iod ca, în caz de catastrofă, să o luăm și să ne salvăm viața. Sper să nu avem nevoie de ea.”
Centrala Zaporojie are șase reactoare, iar, în cazul unei avarii, omenirea ar putea să se confrunte cu cea mai mare catastrofă nucleară.